Artrita

Artrita reprezinta inflamatia unei articulatii. Aceasta este, mai exact, o eroziune, un fel de deteriorare treptata a cartilajului ce acopera osul unei articulatii, incepand usor sa se uzeze. Boala isi face aparitia, in mod special, in cazul persoanelor mai in varsta, insa poate aparea si dupa o lovitura mai puternica ori in cazul sportivilor. Ca urmare a acestui proces, osul de dedesubt incepe sa se ingroase si apoi sa se deformeze, flexibilitatea normala din articulatia respectiva nemaifiind permisa in articulatia respectiva.

Simptomele artritei

Artrita este caracterizata prin dureri care isi fac simtita prezenta mai des in timpul noptii, fiind atat de severe incat pot trezi suferindul. Dimineata, articulatiile isi recapata mobilitatea doar dupa ce se realizeaza o perioada de incalzire, durata acesteia fiind direct proportionala cu gradul de inflamatie. Local, epidermul devine trandafiriu, rosu ori chiar usor violet, articulatia umflandu-se, partial, ca urmare a unei efuziuni de lichid sinovial. Analiza acestuia este cel care permite stabilirea caracterului inflamator al bolii. In unele cazuri, se realizeaza o biopsie a membranei sinovale si o artroscopie, permitand astfel controlul vizual. Acest lucru are loc sub anestezie locoregionala.

Tratamentul artritei

Un tratament artrita include antibiotice in cazul artritelor septice, uricozurice pentru guta, iar in cazul poliartritei reumatoide este nevoie sunt necesare antiinflamatoare si corticosteroizi. In cele mai multe cazuri, sunt utilizate analgezice si antiinflamatoare pentru a atenua durerea.

Deoarece unele artrite inflamatorii aseptice pot sa antreneze deformatii sau distrugeri articulare, uneori este necesare o artroplastie, adica inlocuirea articulatiei cu o proteza sau chiar o artrodeza, adica oasele articulatiei sa fie fuzionate chirurgical.

Este recomandat ca tratamentul artritelor septice sa fie inceput precoce, deoarece leziunile care afecteaza oasele si cartilagiile pot sa devina ireversibile in doar cateva zile. Exista posibilitatea ca in perioada de asteptare de identificare a germenului sa se inceapa un tratament cu antibiotice, ce urmeaza sa fie ajustat atunci cand se va cunoaste germenele. De asemenea, se mai recomanda un mic repaus, de cateva zile, perioada in care articulatia sau articulatiile sa fie imobilizate.

Tratamentul artritelor monocristaline este cel al afectiunii de guta, spre exemplu. Chiar daca sunt importante, deformarile care apar in aceste cazuri ofera mai multe posibilitati functionale.