Abuzul de alcool este un termen general si defineste consumul de alcool care ajunge sa perturbe viata si comportamentul unei persoane. Efectele pe termen scurt ale excesului de alcool poarta denumirea de betie si cuprind manifestarile neurofizice descrise anterior, cu grade diferite de gravitate.
In mod fiziologic, dupa un interval de timp variabil, alcoolul este metabolizat si eliminat complet din organism, insa consumul excesiv poate afecta starea generala si in ziua urmatoare. Acest fenomen poarta numele de mahmureala, reprezentand o forma usoara de sevraj la alcool, caracaterizata prin dureri de cap, gust neplacut in gura, greata, arsuri gastrice, pe scurt un disconfort fizic major.
Simptomele mahmurelii sunt cauzate de 3 mecanisme principale
- efectul toxic al congenerelor. Acesti compusi sunt prezenti in mod obisnuit in majoritatea bauturilor alcoolice, fiind responsabili de gust si aroma specifice fiecareia. Iau nastere prin procesul de fermentatie si dezvolta asa-numitul apetit sau preferinta pentru un produs anume.
- dezhidratarea de la nivel cerebral. Dupa betie apare o senzatie de sete pentru ca alcoolul scade sinteza de hormon antidiuretic si duce consecutiv la eliminarea unei cantitati mari de lichide prin urina. Consumul de lichide, in special apa, ajuta la normalizarea echilibrului hidric al organismului, insa la nivelul neuronilor din creier umplerea celulelor la dimensiunea initiala se trece prin durere numita cefalee.
- acumularea toxica de formaldehida. Procesele chimice celulare produc in mod normal metanol, un alcool care se transforma in prima etapa in formaldehida si ulterior in dioxid de carbon si apa, produsi finali de metabolism care sunt inofensivi si pot fi eliminati. Alcoolul etilic (etanolul) din bauturile alcoolice sufera si el un fenomen similar de descompunere.
Toate aceste reactii sunt intermediate in 2 seturi de enzime hepatice. Singura problema este ca folosesc aceleasi seturi de enzime pentru ambele probleme, iar enzimele au o afinitate mai mare pentru etanol decat pentru metanol. Acumularea de formaldehida in organism determina o mare parte din simptomele caracteristice intoxicatiei cu alcool.
Nu exista antidot pentru betie
Timpul este singurul factor care poate inlatura mahmureala. Vitaminele, dusul rece, aspirina, „dresul”, cat si alte metode „babesti” nu ajuta in niciun fel la eliminarea mai rapida a alcoolului din sange. Mahmureala de a doua zi este doar rezultatul previzibil al unui abuz de alcool.