beneficiile patrunjelului

Patrunjelul numit si petroselinum crispum provine din regiunea sud mediteraneana, din sudul Europei, fiind cultivat pentru prima oara in urma cu 2000 de ani.

Patrunjelul este folosit adesea de gospodine la supe si ciorbe, fiind un aliment nelipsit din frigiderul oricarei gaspodine. Folosit ca si condiment, acesta face parte din categoria celor sapte condimente cum ar fi: scortisoara, ardeiul rosu iute, sofranul, arganul si salvia care au beneficii variate impotriva multor boli.

Alte utilizari necunoscute ale patrunjelului 

1. Reduce tulburarile diegestive. O infuzie de patrunjel intr-o cana de 250 ml de apa, timp de 10 minute reduce crampele si arsurile la stomac, aciditatea gastrica sau durerile de burta, datorita continutului ridicat de enzime.

2. Reda pofta de mancare, fiind un medicament excelent pentru persoanele anorexice. Mestecatul a cateva frunze de patrunjel sporeste foamea si apetitul.

3. Evitarea respiratiei urat mirositoare prin consumul de 2-3 frunze de patrunjel, care au si efect de dezinfectant.

4. Reduce crizele de astm. 30 de grame de patrunjel proaspat consumate zilnic in salate sau diferite mancaruri reduce predispozitia crizelor astmatice, datorita principiilor active din patrunjel care au efect antiinflamator asupra cailor respiratorii.

5. Folosit in curele de slabire are proprietati laxative. Patrunjelul folosit sub forma de salata, suc simplu sau cu diferite amestecuri de legume sau chiar ca si condiment pentru diferite feluri de mancare.

6. Datorita patrunjelului, se intareste sistemul imunitar prin componenta sa de vitamina C, betacaroten, clorofila si acizii grasi, care imbunatatesc imunitatea organismului.

7. Patrunjelul folosit in compozitia mastilor pentru par reda stralucirea si infrumuseteaza podoaba capilara. Acesta este de 6 ori mai puternic ca ginsengul, foarte des utilizat in mastile de par.

8. Prevenirea bolilor cardiovasculare si a accidentelor vasculare cerebrale se datoreaza tot patrunjelului. Patrunjelul contine o cantitate mare de vitamina K, care ajuta la intarirea oaselor si previne acumularea de calciu in sange, iar prezenta acidului folic ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare.