Acesta este un adevar greu de digerat de majoritatea contemporanilor nostri. Oameni depasesc masura in tot ceea ce fac: manaca prea mult, beau foarte mult, fumeaza prea mult, cheltuiesc prea mult, petrec prea mult. „Moderatia” a devenit un concept la fel de popular ca „sanatatea totala”. Traim intr-o societate a urgentei, dominata de mentalitate a rezolvarilor rapide, si de aceea ne vine greu sa acceptam ca o sanatate de buna calitate nu poate fi pusa la dispozitie pe moment (imediat), la cerere. Si orice ciudatenie care-si croieste drum prin mijloacele de informare in masa gaseste destui „clienti” care s-o asimileze.
In urma cu catva timp am indeplinit functia de consultant medical al unei publicatii populare cu profil medical. Saptamani in sir am raspuns la nenumarate apeluri telefonice ale reporterilor, care incercau sa ma faca sa afirm lucruri de genul: „Da, consumarea unei jumatati de kilogram de germeni de lucerna in fiecare zi intareste inima” ; sau: „Cateva capsule de alge de mare sunt suficiente pentru a avea un somn de buna calitate”. Nici unul nu vroia as asculte pledoria mea pentru o dieta alcatuita pe baza principiilor bunului-simt si a echilibrului, aceasta fiind singura dieta de care organismul are cu adevarat nevoie. Curand mi-am dat seama ca, desi le oferim informatii de cea mai buna calitate, prezentarea unui stil de viata sanatos si echilibrat (cumpatat) nu are darul de a acapara titlurile cotidienelor, de a creste vanzarea revistelor (fie ele chiar si reviste de sanatate) sau de a crea noi piete de desfacere a produselor alimentare.
Organismul uman este capabil sa tolereze timp indelugat ecese de un fel sau altul – chiar si trei kilograme de morcovi pe zi. Insa adevarul fundamental este ca echilibrul, cumpatarea nu numai in ceea ce manacam, ci in intreagul nostru stil de viata, este cheia care ne deschide calea catre sanatatea si fericirea de durata.