Din ce in ce mai multe tiputi de cancer se dovedesc a fi boli autoprovocate. Mai precis, prin expunerea la mai multi factori de mediu, noi favorizam aparitia lor. Ceea ce manacam sau bem, unde alegem sa traim sau sa muncim, la fel de aer respiram si alte lucruri asemanatoare pot foarte bine sa ne feresca de cancer sau, dimpotriva sa ne trasforme in inca o cifra care sa se adauge statisticilor cancerului.
Stiinta medicala continua sa faca pasi mari in ceea ce priveste depistarea precoce si imbunatatirea tratamentelor disponibile pentru cancer. Insa toate acestea pornesc de la presisa faptului implinit. Realitatea trista este ca frecventa globala a cancerului este in continua crestere. In SUA de exemplu unul din patru decese este astazi produs de cancer.
Acesta tandinta ar putea fi inversata. Daca oameni ar fi dispusi sa practice cateva modificari simple in modul lor de viata, 70 pana la 80% din totalul cancerelor ar putea fi prevenite. La barbati cancerul de colon si de prostata ocupa locul doi si respectiv trei pe lista celor mai frecvente tipuri de cancer. La femei aceste locuri sunt ocupate de cancerul de san si de colon. Exista numeroase dovezi care stabilesc o legatura intre aproximativ 50% din aceste tipuri de cancer si supraalimentatiei (excesul de grasimi din alimentatie si excesul ponderal).