Candidoza vaginala este cea mai frecventa boala genitala cu care orice femeie se confrunta la un momendat in viata. Candidoza este una din bolile genitale imediate, care are un tratament foarte simplu, dar care netratata poate sa aibe repercursiuni asupra vietii de cuplu si a vietii productive a femeii respective. Candidoza este rar intalnita la barbati.
Cauza principala a aparitiei candidozei vaginale o reprezinta ciuperca denumita Candida Albicans. Ea este prezenta in mod natural in cavitatea bucala, in tubul digestiv, pe piele si in vagin alaturi de o serie de bacterii benefice. Atunci cand echilibrul florei este perturbat, poate aparea o supradezvoltare a ciupercii. Este o problema comuna, care afecteaza majoritatea femeilor adulte cel putin o data pe parcursul vietii.
Simptome
Printre principalele simptome ale candidozei vaginale se numara scurgerile vaginale anormale, insotite de mancarime si senzatie de arsura. Scurgerile vaginale pot varia de la usor apoase de culoare alba pana la scurgeri foarte dense de culoare alb-galbuie. Mancarimile si arsurile se manifesta atat la nivelul vaginului, cat si la nivelul labiilor, iar in multe cazuri apare si un miros neplacut. De asemenea, urinarea devine dureroasa, apare inrosirea si umflarea vulvei si dureri in timpul contactului sexual.
Tratament: Candidoza vaginala poate fi tratata cu medicamente antifungice, fie aplicate local si in jurul vaginului, fie administrate oral. In cazul infectiilor mixte, este necesar un tratament combinat. Este foarte important ca acest tratament sa se realizeze dupa indrumarea unui medic, deoarece sunt si alte tipuri de afectiuni ce pot avea simptome asemanatoare candidozei.
Preventia candidozei
Este important sa se mentina curata si uscata zona intima, dar fara a se utiliza sapunuri dure. Sunt recomandate maxim doua dusuri pe zi, iar baile de sezut in apa calduta pot ajuta la imbunatatirea simptomelor de candidoza. In perioada in care se administreaza antibiotice, sunt recomandate iaurturile cu acele culturi vii sau comprimate, acestea ajutand la mentinerea florei vaginale la un nivel optim. Exista o serie de alimente ce sunt indicate pentru a preveni infectia. Acestea sunt: vegetalele cu frunze verzi, merele, peştele si carnea slaba, cat si consumul de usturoi.
Pacientele cu diabet, cu imunitate scazuta din diferite cauze, pacientele care din cauza unei igiene locale excesive isi distrug flora, precum si pacientele care urmeaza tratamente cu antibiotice o perioada indelungata sunt predispuse la candidoze recurente.