Doar orelistul poate recomanda tratamentul adecvat, după mai multe investigaţii. Mai întâi, el îţi va curăţa foarte bine urechea, folosind un dispozitiv cu aspiraţie, apoi va face unele teste de identificare a ciupericii și testarea sensibilităţii sale la medicamentele antifungice. Dacă, în urma controlului, specialistul sesizează că urechea este inflamată, va administra picături pentru urechi cu corticosteroizi, pentru ameliorarea simptomelor și scăderea inflamaţiei.
Apoi, va continua cu un tratament antimicotic.
În cazul în care durerile sunt mari, se prescriu și analgezice. Ai grijă ca pe perioada tratamentului, care ar trebui să dureze între 7-10 zile, să nu-ţi intre apă în urechi. Dacă simptomele infecţei nu se ameliorează după trei zile, ţi se va administra un antibiotic oral.
Toate cazurile de otomicoză se tratează. Doar la persoanele în vârstă sau la cele care suferă de diabet zaharat există riscul ca infecţia să se extindă spre urechea internă și baza craniului. În astfel de situaţii, când este afectat osul craniului, pacientul trebuie internat, pentru că pot apărea complicaţii.