despartiri

Ai observat vreodata ca dupa o despartire toate amintirile negative cu fostul tau partener parca ti-au fost sterse complet din minte, iar ceea ce iti amintesti sunt doar momentele bune si orele frumoase pe care le-ati petrecut impreuna? O despartire te trimite inapoi la inceputul relatiei, in acele momente cand totul era dragut, nou, fresh si incitant.

Suntem dependenti de dragoste?

Tot ceea ce iti aminteste de fostul partener, indiferent ca e o simpla amintire, o fotografie, miros, locuri- acestea reusesc sa declanseze neuronii din interiorul nucleului caudat dar si zona ventrala tegmentala a creierului. Aceste zone ale creierului se activeaza in momentul in care ne aflam in stadiul de iubire de inceput sau cand ne aducem aminte de amintiri frumoase alaturi de fostul partener. Destul de interesant, acestea sunt aceleasi zone ale creierului care se activeaza atunci cand cineva utilizeaza cocaina sau heroina.

Dragostea doare, iar durerea este reala

Este incredibil modul in care consideram ca durerea emotionala care rezulta in urma unei despartiri poate fi simtita din punct de vedere fizic. Stii senzatiile: durere in piept, ameteala sau dureri la nivelul stomacului. Doua studii au analizat activitatea cerebrala a oamenilor care au trecut printr-o desparite si au descoperit ca sistemul de „recompensa” nu e singurul care se activeaza, ci, de asemenea, se activeaza si regiunile creierului care reusesc sa controleze primejdia si durerea fizica.

Despartirea de persoana iubita poate conduce la anumite conditii destul de extreme, cum ar fi aparitia afectiunei de tsubo cardiomiopatie- care mai este cunoscut si ca sindromul inimii frante, care este cauzata de slabirea inimii si extinderea stresului emotional. Desi aceasta afectiune este rara, totusi poate conduce la deces.

Din pacate, cel mai bun medicament pentru a trata durerea provenita dintr-o despartire, este timpul. Pana la urma vei ajunge sa iti pierzi obsesia fata de fostul partener si vei incepe sa iti faci noi amintiri.