Ce ai studiat in facultate? Daca a fost ceva ce tine de drept sau de educatie antreprenoriala, probabil ca nu ar fi indicat sa citesti mai departe. Asta datorita unui nou studiu, care a descoperit o legatura intre domeniul studiat in facultate si personalitatea noastra. Astfel, potrivit acestora, in functie de studii, putem fi egoisti, sa avem tendinte de lipsa de cooperare sau sa nu stim sa gestionam foarte bine sentimentele.

In acest sens, oamenii de stiinta au analizat datele de la mai bine de 13.000 de studenti absolventi, care au fost implicati in 12 studii separate. Ei bine, in cadrul acestor studii, cercetatorii au descoperit o corelatie intre principalele trasaturi de personalitate si domeniul de studiul al studentilor. Astfel, oamenii de stiinta au calculat impactul domeniului de studiu asupra trasaturilor de personalitate a studentilor.

De exemplu, cei care au studiat dreptul, economia si stiinte politice dar si medicina au avut tendinta de a fi mai extrovertiti fata de cei care au studiat alte subiecte. Insa, atunci cand a venit vorba de „agreabilitate”- tendinta de a fi mai saritor, altruist, generos- avocatii, cei din mediul business si cel economic, au dat dovada de rezultate extrem de slabe.

Studentii care au terminat arte si stiinte umane, la fel ca si cei care au absolvit psihologia sau politica sunt oameni mai deschisi, ceea ce inseamna ca se caracterizeaza prin trasaturi ca si curiozitatea, imaginatia sau sunt mai sentimentali. Intre timp, economistii, inginerii, avocatii si cei din mediul stiintific au marcat scoruri mici in acest sens. Cu toate acestea, studentii de la arta si stiinte umane au tendinta de a fi mai nevrotici, fiind descrisi, in general, de anxietate si toane proaste.

Diploma si personalitatea

Arta si stiinte umane- nevrotici, deschisi, curiosi si extrovertiti;

Economie- extrovertiti, insa nu sunt oameni deschisi sau constiinciosi;

Drept- extrovertiti, nevrotici, dar mai putin agreabili;

Inginerie- caracterizati de un nivel mediu de nevroza, fiind oameni ce nu sunt deschisi la idei noi;

Stiinta- deschisi, extrovertiti si, comparativ cu restul grupurilor, au dat dovada de in nivel mai ridicat de nevroza.

Blogger: Cristina M.