povesti de dragoste

Unele povesti de dragoste sunt nemuritoare si raman exemple excelente pentru toti romanticii, indiferent de generatie. Acestea reusesc sa reinnoiasca respectul si credinta noastra fata de dragoste, iar la o cercetarea mai indeaproape a povestilor de dragoste celebre, observam ca foarte multe cupluri au avut un sfarsit tragic. Cu toate acestea, personajele celebre au reusit sa ne arate ce inseamna dragostea adevarata, facandu-ne si pe noi sa ne dorim sa traim povesti romantice asemanatoare. Bineinteles, cu un sfarsit fericit.

Povesti de dragoste cunoscute

Romeo si Julieta e cea mai cunoscuta poveste de dragoste din lume, fiind un produs al imaginatiei lui William Shakespeare. Cel mai faimos cuplu din lume descrie doi tineri indragostiti care sfarsesc tragic. Una din cele mai populare scrieri tragice a lui Shakespeare, alaturi de Hamlet, fiind si cea mai jucata piesa de teatru din prezent. Romeo si Julieta apartin unei traditii antice de romante tragice. Iubirea dintre cei doi este bazata pe o poveste italiana- „Istoria tragica a lui Romeo si Julieta”, scrisa de Arthur Brooke in 1562, si rescrisa de William Painter in 1567- „Palatul Placerii”.

Antoniu si Cleopatra este o alta tragedie scrie de Shakespeare care a devenit cunoscuta in secolul XX, dupa ce povestea a fost ecranizata. Foarte multi critici literari sunt de parere ca rolul Cleopatrei din aceasta poveste descrie cel mai complex rol feminin ce apare in scrierile lui Shakespeare. Cu toate ca atentia s-a indrepat asupra Cleopatrei, Shakespeare a investit sentimente atat in ea cat si in Antoniu. Povestea celor doi este una memorabila, iar relatia dintre Antoniu si Cleopatra a pus Egiptul intr-o pozitie puternica, acest lucru a scandalizand romanii. In ciuda amenintarilor, cei doi s-au casatorit. Cleopatra s-a sinucis folosind un sarpe veninos, dupa ce a aflat ca Antoniu a murit.

Tristan si Isolda- povestea dintre cei doi a devenit extrem de populara in secolul XII, prin intermediul poeziei medievale franceze, fiind inspirata din legendele celtice. A devenit o poveste de dragoste tragica, pusa de foarte multe ori in scena. Isolda, fata regelui Irlandei este promisa regelui Mark Cornwall. Regele il trimite pe Tristan sa o insoteasca pe Isolda catre rege, dar printr-o minune cei doi se indragostesc. Cu toate ca Isolda se casatoreste cu Mark, aceasta continua sa il iubeasca pe Tristan. Ulterior, Tristan afla, se imbolnaveste si trimite dupa Isolda si cere ca panzele albe sa fie trase daca aceasta va veni, si negre daca raspunsul este nu. Mark afla de acest lucru si instrueste oamenii sa traga panzele negre. Dupa ce a vazut panzele negre, Tristan moare, iar dupa ce Isolda ajunge, aceasta decide sa se omore.