memorie

Iti mai aduci aminte prima data cand ti-ai intalnit cel mai bun prieten sau cand ai intalnit iubirea vietii tale? Un nou studiu face lumina in acest caz, incercand sa demonstreze modul in care procesam aceste intalniri initiale in amintirile noastre. La fel cum se intampla cu ceea ce ne starneste mintea si ne rascoleste amintirile legate de prima iubire, la fel si cu traumele suferite la un moment dat in viata noastra.

In timp ce exista nenumarate victime ale traumelor care isi amintesc foarte usor ceea ce le-a cauzat durerea de care sufera, exista alte victime care sufera de stari de anxietate extraordinare fara vreun motiv anume, ori de cate ori se afla intr-o situatie aparent inofensiva- o camera din casa bunicilor, de exemplu. In mod clar, acolo sigur au avut loc unele evenimente misterioase, dar cu toate acestea nu exista amintiri despre ceea ce s-ar fi putut intampla in trecut, decat daca ne fortam sa ne amintim.

Solutii pentru aceste stari si probleme de memorie legate de amintiri stocate undeva in subconstientul nostru, exista. Un mod de tratare a problemelor este de a merge la psiholog iar un alt mod de tratare este prin terapia sub hipnoza, unde ne vom aminti fortat ceea ce s-a intamplat cu noi si ceea ce tine de unele comportamente ale noastre din prezent.

Memoria ne este aliat in unele probleme, insa ne este dusman in altele, si de aceea nici noi nu mai stim cum sa o catalogam. De cele mai multe ori, memoria ne ajuta la procesarea de informatii si la amintirea acestora. In, pe de alta parte, in alte cazuri ne impiedica sa ne dam seama ce s-a intampat cu noi si ne lasa la greu atunci cand avem cea mai mare nevoie de ea. Oricum ar fi, procesele mintii sunt si ele destul de elaborate si de aceea ar trebui sa ne-o mentinem vigilenta ori de cate ori putem.