Narcisismul este adesea asociat cu manifestari extreme, inclusiv cele in care se cauta atentie, grandomanie, farmec superficial, lipsa de fiabilitate, manipulare sau alte trasaturi de acest gen.

Cu toate acestea, nu toti narcisistii se descriu printr-un comportament excentric. Mai multi oameni de stiinta au identificat tipul de narcisist introvertit, un tip de narcisism mai ascuns, dar care transporta aceeasi incredere de sine si are un comportament la fel de contagios ca si omologul sau, cel extrovertit.

Identificarea persoanelor narcisiste introvertite

  1. Ingamfare. Superioritate. Foarte multi narcisisti extrovertiti sunt usor de identificat, dar, spre deosebire de acestia, narcisistii introvertiti sunt mai greu de observat. Astfel, acestia au tendinta de a observa, mai degraba decat de a actiona; asculta mai degraba decat sa vorbeasca. Acestia nu pot mentine un contact vizual destul de lung, isi dau ochii peste cap frecvent, se plictisesc repede, suspina si sunt nepoliticosi.
  2. Lipsa de empatie- ambele tipuri de narcisism impartasesc aceastra trasatura. Astfel, narcisistii dau dovada de o lipsa de compasiune in ceea ce priveste sentimentele celor din jurul lor. Chiar si atunci cand li se spune ca actiunile lor pot genera consecinte negative, acestia vor continua sa faca ceea ce cred ei ca este mai bine pentru ei, indiferent de sentimentele celor din jur.
  3. Foarte sensibili- psihologii au analizat de ceva timp comportamentul narcisistilor introvertiti si si-au dat seama ca, in cazul unui feedback negativ, narcisistii extrovertiti vor raspunde cu ingamfare si agresivitate, in timp ce cei introvertiti se vor retrage. De asemenea, nu vor lasa sa vada cat de tare sunt afectati de experienta negativa.
  4. Relatii dificile- o parte din insecuritatea narcisistilor introvertiti consta in incapacitatea acestora de a se conecta, cu adevarat, cu oamenii. In acest sens, ingamfarea va servi ca mecanism de aparare care ii tine departe pe oamenii din jur. De asemenea, narcisistii introvertiti prefera sa isi gaseasca alte activitati, unde nu au nevoie de comunicare: jocuri video, tehnologie, carti etc.
Cum sa identifici un narcisist introvertit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *