divort

In momentul in care parintii nu se mai inteleg, copilul simte tensiunea dintre ei, chiar daca acestia incearca pe cat posibil sa nu se exteriorizeze in fata minorului. Asadar, micutul incepe sa devina anxios si simte teama unui potential pericol ce s-a abatut asupra familiei. Unii parinti incearca sa evita divortul, pe cand altii raman in relatie pentru a nu il afecta pe copil. Oare care dintre aceste variante este mai benefica?

Ce efect are divortul asupra copilului?

Indiferent ca cel mic are 2-3 ani sau deja e adolescent, despartirea dintre voi nu va face decat sa ii dauneze. De altfel, important de stiut ca indiferent cum vei incerca sa aplanezi situatia, el tot va simti o suferinta adanca un suflet. Cu toate acestea, el se va putea simti mult mai bine in clipa in care voi, ca adulti il ajutati sa inteleaga cum sta situatia si de ce e mai bine sa apelati la avocati de divort in Cluj.

Iata care sunt sentimentele copilului tau intr-o astfel de situatie:

  • Chiar daca nu iti va recunoaste, el se va simti confuz. Copiii, de cele mai multe ori, nu inteleg de ce parintii trebuie sa se desparta, mai ales daca ei nici nu primesc niste informatii de la adulti.
  • Cu toate ca nu au nicio vina, copiii se simt de cele mai multe ori vinovati de decizia luata de parinti. Majoritatea tind sa creada ca din cauza obrazniciilor lor, adultii se cearta si ajung sa recurga la o decizie drastica de acest fel.
  • Furia napusteste mintea copilului, asa ca cel mai probabil va deveni mai neascultator si mai nervos atat cu voi, cat si cu prietenii sau restul rudelor.

Cum il ajutam pe copil sa treaca mai repede peste un divort?

Cu toate ca durerea din suflet nu va putea fi inlaturata definitiv, e important ca cel mic sa fie pregatit din timp inainte sa aiba loc divortul. El trebuie sa se obisnuiasca cu aceasta idee, sa se acomodeze cu gandul ca parintii nu vor mai fi impreuna. familie fericita

In astfel de momente trebuie sa deveniti cei mai buni prieteni ai lui. Explica-i cum s-a ajuns la aceasta situatie si fa-l sa inteleaga de ce e mai bine atat pentru voi, cat si pentru el sa se recurga la acest divort. Cu toate ca va refuza sa creada ceea ce spui, e important sa il pui la curent cu toate acestea. In acest fel ii va fi mult mai usor sa accepte situatia in viitorul apropiat si sa nu va invinovateasca pe niciunul.

  • Nu iti varsa nervii pe copilul tau, chiar daca ai probleme cu sotul sau cu banii.
  • Nu incerca sa ii ascunzi motivul pentru care nu mai sunteti atat de apropiati ca inainte.
  • Daca ai impresia ca el nu te va intelege, sa stii ca te inseli amarnic.
  • Incearca sa nu faci prea multe schimbari in viata lui deodata – schimbarea domiciliului sau a scolii in care invata.
  • Incurajeaza-l sa pastreze legatura si cu partenerul tau alaturi de care ai trait un mariaj mai mult sau mai putin fericit. E important sa nu se piarda aceasta apropiere dintre ei, orice ar fi.
  • Nu-ti vorbi de rau sotul. Oricat de multe greseli ar fi facut, copilul tau trebuie sa il iubeasca in continuare si sa nu simta ura pe care tu i-o porti eventual.

Ai grija de starea psihica si emotionala a copilului tau si va deveni un adult increzator, puternic si iubitor. Un divort nu separa copilul de parinti, astfel ca micutul vostru trebuie sa stie asta.