somn

Viata impreuna cu toate grijile si nevoie sale, ne slabesc organismul de energie. De aceea acesta are nevoie de odihna. Somnul ne imbunatateste atat organismul, cat si starea emotionala. De aceea el este esential, si nu o optiune. Lipsa acestuia poate provoca puternice daune. Iata de cate ore de somn avem nevoie pentru a putea functiona cum trebuie:

Organismul unui adult are nevoie in medie de minimum 6-8 de somn pe noapte. Ideal ar sa cuprindem intervalul orelor 22:00 si 02:00. Atunci atat creierul cat si organismul nostru se odihnesc cel mai bine si mai corect. Daca insa nu dormim suficient, pot aparea mari probleme. Lipsa somnului poate provoca depresia, iar organismul devine mult mai expus la alte boli.

Specialistii ne spun ca 6 ore de somn sunt prea putine, iar peste 9 ore de somn sunt prea multe. Daca vom dormi prea mult, ne vom simti dimineata mult mai obositi, ca si cum nu am dormit deloc. Bineinteles, aceste ore de somn variaza de la persoana la persoana, in functie de activitatea depusa de-a lungul zilei, de sanatate si de varsta. Daca dormiti de obicei sub 6 ore in timpul noptii, apar mari dereglari in organism, accelerand problemele de la nivelul inimii si cele vis-a-vis de metabolism. De asemenea, cercetatorii ne mai spun faptul ca daca dormi dupa-amiaza, devenim mult mai expusi la aparitia diabetului. Specialistii de la Spitalul Guangzhou din China considera ca cei care obisnuiau sa doarma dupa-amiaza, au devenit cu pana la 26% mai expusi la aparitia acestei boli. De asemenea, lipsa somnului poate provoca probleme de natura psihica si cresterea in greutate.

Bebelusii insa au nevoie de mult mai mult somn decat noi adultii: acestia trebuie sa se bucure de 14-15 ore de somn. Prescolarii si scolarii insa trebuie sa doarma intre 10 si 13 ore. Acestora insa le este recomandat somnul de amiaza.

Este demonstrat de specialisti faptul ca femeile dorm mai mult decat barbatii si ca au un somn mult mai sensibil, caci se trezesc foarte usor la orice zgomot produs in jur.

Prin urmare, daca doriti sa aveti un corp si o minte sanatoasa, dormiti cat trebuie, nici prea mult, nici prea putin.