Carcinogenii (substante chimice cancerigene) constitue un motiv de ingrijorare mai ales daca ne gandim la aditivii, conservantii aromatizatii, colorantii, pesticidele si alte substante chimice pe care le folosim in cursul produceri si livrari hranei. Cu toate acestea , numai 1 din 2% din totalul cancerului pot fi legate cu certitudine de folosirea acestor substante.
Spre deosebiure de acesta, dovezile existentei unei legaturi intrew cancer si unii factori alimentari, cum ar fi fibrele si grasimile, se inmultesc pe zi ce trece. In ultimi 100 de ani consumul de grasimi sa dublat aproape de la 25% la 42%, in timp ce consumam de trei ori mai putine fibre. In zonele din lume unde consumul de grasimi este scazut, iar ingestia de fibre este crescuta incidenta cancerului de colon, san si prostata este neglizabila.In schimb in tarile in care alimentatia este saraca in fibre si bogata ib grasimi (ca de exemplu in Occident, dar si la noi in tara) incidenta acestor tipuri de cancer este mult mai crescuta.
Cercetatorii si-au pus aceasi intrebare si au constatat, de pilda ca japinezii care traiesc in Japonia sufera foarte rar de aceste tipuri de cancer. In Japonia consumul de fibre este crescut, iar ingestia de grasimi reprezinta , in media 15-20% din totalul aportului caloric. Insa atunci cand japonezii emigreaza in America si adopta obiceiurile alimentare si stilul de viata occidentale, incidenta acestor tipuri de cancer creste dramatic si nu peste multa vreme o egaleaza pe cea a americanilor.