Studiul hidrogeologic constă în principal în determinarea caracteristicilor surselor de apă existente, la fel cum un studiu geotehnic constă în determinarea caracteristicilor pâmântului de fundare. Mai pe scurt, dacă un studiu geotehnic îţi spune în ce condiţii poţi contrui, studiile hidrogeologice îţi spun în ce condiţii poţi asigura o alimentare cu apă. Realizarea unui studiu hidrogeologic decurge în modul următor. În primul rând, sunt analizate forajele hidrogeotehnice existente sau se efectuează unele noi şi ȋn funcţie de rezultatele analizei efectuate prin studiu hidrogeologic se proiectează noi foraje de alimentare cu apă sau se propun măsuri de restaurare, conservare sau exploatare a celor existente.din surse subterane sau de la suprafaţă .
Se doreşte de asemenea ca studiul hidrogeologic să stabilească starea fizică a puţurilor existente (atât pentru coloana filtrantă cât şi pentru pompe, tubulatură etc) şi să recomande acolo unde este cazul lucrările necesare pentru ca puţurile să poată fi funcţionale în continuare la capacitatea ce se va determina ca fiind optimă. Analiza calităţii apei captate este un alt punct important, concluziile acestor analize trebuind să confirme sau să infirme informaţiile actuale conform cărora calitatea apei este foarte bună. Pe baza acestor analize se va stabili exact necesitatea tratării apei într-un fel sau în altul.
Un studiu hidrogeologic cuprinde mai multe elemente principale: executarea, după caz, de puţuri de apă prin foraje de mică,medie şi mare adâncime; cercetări efectuate prin foraje şi pompări; inventarierea surselor de apă subterană cu caracteristicile hidrologice respective; evaluarea stării stratelor acvifere; determinarea nivelului hidrostatic; determinarea nivelului hidrodinamic; determinarea denivelării; evaluarea razei de influenţă a puţurilor de apă; determinarea debitelor optime de exploatare; identificarea stării fizice a puţurilor existente( pentru coloana filtrantă, pompe, tubulatură); analize chimice(amoniac, nitriţi, nitraţi, substanţe organice, turbiditate, duritate, cloruri, pH, conductivitate, clor rezidual, etc.), analize bacteriologice.
Pentru cei care incep sa construiasca ceva anume este necesar sa fie facute studiile necesare pentru a detecta surse de apă de care te poţi folosi.De exemplu daca vrei sa iti construiesti o casa in Bucuresti si vrei sa fii sigur de investitia ta poti apela cu incredere la o firma specializata in studiu hidrogeologic bucuresti pentru a stabili coordonatele tehnice ale proiectului.
Exista mai multe tipuri de studii hidrogeologice: studiu hidrogeologic preliminar. Studiile hidrogeologice preliminare stabilesc conditiile de asigurare a alimentarii cu apa din surse subterane sau de la suprafa ta. Astfel, pentru orice tip de obiectiv (activitate), inainte de a executa un foraj (sau un grup de foraje – front de captare), conform legislatiei in vigoare trebuie intocmit un astfel de studiu. Pentru elaborarea unui studiu hidrogeologic preliminar sunt analizate forajele hidrogeotehnice existente in zona sau se efectueaza unele noi si ȋn functie de rezultatele analizei efectuate se proiecteaza noi foraje de alimentare cu apa sau se propun masuri de restaurare, conservare sau exploatare a celor existente.
Studiu hidrogeologic pentru dimensionarea zonelor de protectie sanitara si delimitarea perimetrului de protectie hidrogeolog.
Studiile hidrogeologice pentru dimensionarea zonelor de protectie sanitara si delimitarea perimetrului de protectie hidrogeologica au ca principiu prevenirea si combaterea poluarii surselor de ape subterane. Determinarea acestei zone se face conform ordinului nr. 1278/20.04.2011 pentru aprobarea Instructiunilor privind delimitarea zonelor de protectie sanitara si a perimetrului de protectie hidrogeologica.