Un nou dispozitiv ar putea inlocui stetoscoapele, bratarile de tensiune arteriala si acele folosite in monitorizarea fluxului sanguin. Numit Hemodynamic Imaging, acesta are abilitatea de a urmari fluxul de sange din corp, prin analizare adanc sub piele, afisand pulsul sangelui pe un ecran. Oamenii de stiinta sunt de parere ca acest dispozitiv nu numai ca ar putea preveni accidentele cardiovasculare, dar ar avea potentialul de a le prezice.

Universitatea din Waterloo sustine ca acesta este primul dispozitiv portabil ce permite specialistilor sa monitorizeze intreg sistemul sanguin al pacientilor sai. „Sistemele traditionale utilizate la scara larga nu sunt chiar atat de eficiente”- sustine Robert Amelard, doctorand in ingineria sistemelor de la Waterloo. „Dispozitivul se comporta la fel ca si alti senzori vizuali care masoara fluxul sanguin din diferite regiuni ale corpului. De asemenea, acesta isi bazeaza masuratorile pe o serie de calcule matematice, astfel incat monitorizarea sa fie continua”.

Potrivit dezvoltatorilor, dispozitivul este similar cu o camera video care analizeaza tot ce se petrece sub piele, afisand masuratorile privind fluxul sanguin pe un display.

Amelard asigura lumea ca acest dispozitiv este sigur de a fi utilizat pe oameni, acesta avand nevoie de lumina pentru ca procesul digital sa adune toate datele privind pomparea sangelui din diferite zone ale organismului. In acest sens, dispozitivele pur si simplu actioneaza prin interactiunea luminii cu sangele. In plus, au fost efectuate deja o serie de teste, iar rezultatele au avut succes. „Dispozitivul este in stare sa identifice ritmul cardiac al tuturor pacientilor. Acest lucru indica faptul ca putem combate din timp problemele de inima, si putem identifica ritmul cardiac in timp util”- sustin dezvoltatorii.

Cum se va folosi dispozitivul?

Pentru persoanele in varsta, acest dispozitiv va permite evaluarea si identificarea problemelor legate de fluxul de sange. In plus, aparatul ar putea oferi o serie de indicii timpurii, avertizand cu privire la unele blocaje potentiale. De asemenea, dezvoltatorii sustin ca acest tip de tehnologie ar avea un impact spectaculos in camerele de primiri urgente si in centrele de ingrijire pe termn lung.

Blogger: Cristina M.