Bauturile alcoolice au fost asociate din cele mai vechi timpuri cu placerile simple ale vietii, iar cand oamenii se reunesc pentru a se bucura de compania celorlalti, alcoolul este un ingredient obligatoriu pentru garantarea bunei-dispozitii. Rezervat initial exclusiv barbatilor, pentru ca apoi sa fie supus prohibitiei, alcoolul este in prezent, alaturi de nicotina, drogul cel mai cunoscut, acceptat unanim si comercializat pretutindeni.

Vom descoperi efectele nocive ale alcoolului asupra anumitor parti ale corpului:

  • NEURONII CEREBRALI sunt foarte sensibili la expunerea excesiva la alcool, iar creierul va fi afectat chiar si in cazul unui consum moderat de bauturi alcoolice. Atunci cand consumul de alcool se prelungeste pe o durata de cativa ani pot aparea deteriorari ireversibile ale capacitatii vizuale, memoriei, abilitatii de invatare cat si a altor functii ale sistemului.
  • MUSCHII SCHELETICI SI CEL CARDIAC sunt direct afectati de alcool, rezultand slabirea si scaderea randamentului acestora. Consumul cronic de alcool este asociat cu hipertensiune, iar efortul suplimentar ale cordului va face ca in final inima unui „bautor” sa aiba un volum dublu fata de normal.
  • SISTEMUL REPRODUCATOR este foarte vulnerabil la alcool. La femei, consumul de alcool excesiv poate duce la infertilitate si avort spontan, in timp ce la barbati inhiba productia de testosteron, hormonul sexual cu rol in mentinerea masei musculare, bunei functionari a prostatei si capacitatii de reproducere.
  • SISTEMUL OSOS – metabolismul alcoolului genereaza cantitati mari de acid care, pentru a fi neutralizat, foloseste ionul de calciu din oase. Consumul de alcool este principalul factor de risc al osteoporozei la femei tinere, mai ales daca este asociat si cu fumatul.
  • METABOLISMUL HEPATIC AL AMINOACIZILOR va fi modificat, in consecinta sinteza unor proteine ale sistemului imunitar va fi incetinita, iar capacitatea de aparare a organismului impotriva infectiilor si bolilor va fi de asemenea redusa.
  • METABOLISMUL LIPIDIC se modifica si el, alcoolul accelereaza sinteza de grasimi in sange si creste concentratia de trigliceri si HDL-colesterol
  • EFECT SISTEMIC- abuzul de alcool (peste 4 pahare/zi) repezinta un risc pentru mai multe forme de cancer: esofagian, faringian, cancer hepatic, pulmonar, la san, colon sau rect. Expunerea zilnica la etanol nu doar favorizeaza, dar si intretine dezvoltarea celulelor canceroase. Alcoolul distruge vitaminele antioxidante si fitonutrientii cu efect protector impotriva aparitiei cancerului.

Stiati ca si un singur pahar de alcool consumat zilnic creste cu aproximativ 10% toate tulburarile ce apar in organism?