iisus

Noile cercetari asupra Evangheliei sotiei Lui Hristos sustin ca documentul este autentic, in timp ce alte documente obtinute recent pot aduce lumina in originea fragmentului de mici dimensiuni.

Bucata de papirus, care nu are dimensiunile mai mari decat cele ale unui card bancar, contine un fragment extrem de interesant care sugereaza ca Iisus ar fi fost casatorit: „Iisus le-a spus lor- sotia mea si…ar putea sa-mi fie discipol” – acesta fiind textul care a atras atentia a numerosi specialisti.

Traditia crestina sustine ca fiul Lui Dumnezeu nu a fost casatorit niciodata, cu toate ca nu exista niciun fel de dovada istorica care sa sustina acest lucru. Specialistii sustin ca „acest fragment sugereaza ca printre primii crestini exista aceasta traditie, ca Iisus ar fi fost casatorit. Abia la un secol dupa moartea Lui a aparut noua traditie, care declara ca Iisus a fost celibatar”.

Din cauza faptului ca acest document este scris pe ambele parti, oamenii de stiinta sunt de parere ca hartia face parte dintr-o carte, si nu este numai un simplu papirus. Problema casatoriei sau celibatului lui Iisus a aparut in jurul anului 200, cand discipolii au inceput sa dezbata subiectul si sa se intrebe daca este mai bine sa aiba o familie sau sa fie celibatar. Unul din primii teologi care au promovat varianta celibatului a fost Clement din Alexandria.

Biserica se revolta

Cu toate ca exista, specialistii se lupta sa demonstreze ca actul nu este un fals. Astfel, cercetatorii au analizat cerneala cu care a fost scris documentul si isi doresc sa demonstreze ca aceasta nu a fost creatia unui amator in falsuri. Studiile din trecut, testele de datare cu radiocarbon au sugerat faptul ca documentul antic a fost scris intre secolele IV si VIII este original. In prezent, cercetatorii de la Universitatea din Columbia au analizat cerneala folosita la scrierea papirusului, demonstrand ca este autentic. De asemenea, specialistii mai sustin ca „Evanghelia Sotiei Lui Iisus” a fost scrisa cu o cerneala diferita fata de Evanghelia dupa Ioan.