O micro-natie este de fapt chiar ceea ce pare, o tara mai mica. O tara care si-a inceput viata in urma unor circumstante mai dubioase, asemeni unei natii home-made. Unele dintre aceste micro-natii au inceput ca proiecte de scoala sau proteste, iar unele nu sunt mai mult decat cateva glume. De cele mai multe ori, aceste natii au reusit sa faca unele inselaciuni pentru a evita plata taxelor. Devine destul de ciudat sa ne dam seama de ce astfel de micro-natii s-au format. Fara niciun fel de ordine clara, iata care sunt cele mai ciudate micronatii din lume.

Insula Pitcairn

Dintre toate micronatiile care exista, aceasta are, de departe, cea mai interesanta istorie. Oficial, insula nu este considerata a fi o natiune, ci, mai degraba, un teritoriu fara niciun fel de personalitate juridica. Din punct de vedere legal, acest loc este democratic si este condus de catre primarul orasului, dar nu este considerata o tara. Cu o populatie care numara 50 de locuitori in anul 2003, insula este cunoscuta ca fiind cel mai mic loc democratic din lume.

Molossia

Inceput in anul 1997 de catre Kevin Baugh ca un proiect de scoala, Republica Molossia reprezinta o forma de dicatura care se intalneste in nordul statului Nevada, fiind descrisa ca un „hobby” de catre conducatorul sau. Kevin Baugh sustine ca Molossia este o natiune enclava, deoarece este incojurata din toate partile de Statele Unite, iar in timp ce statul are o constitutie si o adunare generala, Baugh sustine ca aici se practica legea „martiala” din cauza amenintarilor straine mereu prezente care apar din partea SUA. Aceasta proprietate este considerata a fi, mai degraba, o capcana pentru turisti, unde acestia pot obtine o plimbare de 45 de minute sub instruirea lui Kevin Baugh, care se asteapta ca pasapoartele turistilor sa fie prezentate la intrarea in „tara”.