Nimanui nu-i place sa imbatraneasca. Toti am dori sa ramanem tineri sau macar de varsta mijlocie. Insa timpul nu tine seama de preferintele noastre si continua sa treaca. In conditii in care grupul persoanelor trecute de 65 de ani devine tot mai numeros si la noi in tara, se pune tot mai mult insistent o intrebare : Care sunt perspectivele acestor oameni ajunsi la vasta de aur.

O tendinta din ce in ce mai raspandita astazi este aceea de a socoti varsta oamenilor mai degraba in funstie de aptitudinile lor intelectuale si sociale decat in funstie de anipe care i-au traiti. De fapt sanatatea si nu anii este cea care stabileste statul cuiva. Batranetea se instaleaza atatunci cand boala si neputinta limiteaza ineplinirea sarcinilor zilnice. Uni oameni sunt batrani desi din punct de vedere al anilor pe care-i au inca sunt relativ tineri.Acestea sunt de obicei persoane care sufera de boli cronice, raniti sau victimele unui tragedii majore care s-au resemnat si nu mai doresc sa traiasca. Alti, dimpotriva, raman tineri si plini de vlaga, interesanti si activi pana la varste foarte inaintate.

Totul depinde din ce perspectiva privesti lucrurile. Daca te gandesti la forta fizica, energie si lipsa suferintelor, tineretea este indiscutabila mai buna. Insa daca ai in vedere crestrea increderii a puteri de judecata si de patrundere, grijile sunt mai putine si libertatea mai mare, batranetea este mai avantajoasa. ca sa nu mai vorbim de bogatia de experienta de care varsnicul dispune. Majoritatea filosofilor, compozitorilor, pictorilor si scriitorilor devin tot mai buni odata cu trecerea timpului.