Hazardele naturale sunt reprezentate de manifestarile extreme ale unor fenomene care au loc in mod natural: cutremure, furtuni, inundatii, secete, avand o infuenta directa asupra vietilor omenesti, a societatii, dar si a mediului inconjurator, per total.
In momentul in care hazardele produc distrugeri de mare amploare si duc la pierderi de vieti omenesti, sunt denumite dezastre si catastrofe naturale. Efectele acestora sunt atat de puternice, incat necesita interventii rapide din partea unor echie speciale. Un fenomen natural extrem devine dezastru in cazul in care sunt inregistrate minim zece pierderi de vieti omenesti si 50 de persoane ranite, precum si daca se produc pierderi materiale de peste valoarea de un milion de dolari.
Hazardele hidrologice, determinate de cresterile in timp scurt ale debitelor din albiile principalelor rauri, cu inundatii in albiile Siretului, Sucevei, Moldovei, Bistritei si ai principalilor afluenti, sau de ploile in aversa din bazinele hidrografice mici ( Solonet, Clit, Horodnic, Pozen etc.), din anii 1970, 1991, 2006, 2008, 2010, au cauzat cele mai mari si variate pagube materiale, inclusiv pierderi de vieti omenesti. Un hazard hidrologic specific il constituie zapoarele de pe valea Bistritei, avale de Zugreni.
Hazardele geomorfologice, in principal deplasarile in masa (alunecarile de teren), au mare extindere atat in arealul carpatic cat si in cel de podis. Recrudescente periodice, insotite de mari pierderi materiale, s-au inregistrat pe arealele cu alunecari din localitatile Brodina (valea Sucevei), Frasin (valea Moldovei), in bazinele hidrografice Solonet, Ilisasca si Somuzul Mare (cu efecte negative asupra cailor de comunicatie), precum si in intravilan Suceava (versantul de NV al vaii, Dl. Cetatii, Dl. Manastirii).
Hazardele si riscurile tehnologice sunt, de asemenea, diverse si numeroase, cu precadere in Unitatea montana, respectiv carierele, haldele de steril si iazurile de decantare din zonele miniere (Iacobeni, Fundu Moldovei, Calimani, Ostra etc.).
Teritoriul judetului Suceava intruneste conditiile naturale si umane necesare unei dezvoltari durabile, favorizate si de inglobarea acestuia in asa-numita Regiune de Dezvoltare Nord – Est a Romaniei.