Studenti

In prima zi de scoala, in momentul in care intri pe usa si vezi sala in care vei petrece cateva saptamani bune, ai de luat o decizie foarte importanta. In fata ta se afla un teritoriu vast, gol, pe care trebuie sa il ocupi. Ce scaun va numi sezutul tau de acum inainte „casa”? Trebuie sa te gandesti ce loc vei alege, deoarece, desi profesorul nu mai aseaza elevii in banci, scaunul pe care il vei alege va fi, probabil, singurul in care vei sta restul semestrului.

Pentru tot semestrul sau anul vei fi bombardat cu capitole de informatii care ti se pare ca nu au sens si increderea in sine va fi lovita si pusa la pamant de nenumarate ori. Scaunul acesta va fi unul dintre putinele lucruri garantate sa aiba sens pentru restul anului. „Eu stau aici. Stau aici si nicaieri altundeva. Poate n-o sa inteleg niciodata ce spune profesorul, ce scrie in cartea asta, dar stiu sigur ca aici stau.” Scaunul e de incredere. E o zona de confort.

S-ar putea sa existe o scurta perioada de cateva ore sau vreo doua zile in care se fac aranjamentele finale. Din momentul in care se termina aceasta perioada, orice incercare de a schimba locuri va distruge „ecosistemul” clasei. Un murmur de haos trece prin clasa cand colegii vad anarhistul care se ridica si cauta un nou loc in care sa stea. Stim cu totii cum e, am fost de ambele parti, probabil, la un moment dat.