Numarul de dati in care bate inima unei persoane in timp ce aceasta se afla intr-o stare de deplina odihna, se numeste in termeni medicali puls. Ratele mai mici ale pulsului sunt niste indicatori pentru o inima sanatoasa. Pentru a calcula ratele batailor inimii sau pulsul, va trebui sa stai asezat si linistit timp de 10 minute.
Acum, va trebui sa amplasezi varful degetului aratator, a degetului mijlociu sau a degetului drept pe artera radiala care este prezenta in cadrul incheieturii mainii. O persoana poate de asemenea sa isi amplaseze varful degetului asupra arterei brahiale in partea interioara a cotului, a arterei tibiale posterioare langa incheietura gleznei sau a arterei popilteale in spatele genunchiului pentru a-si masura pulsul lui sau al altcuiva.
Un puls normal la bebelusuii sub varsta de 1 an este intre 100 – 160. In cazul copiilor cu varste intre 1 si 10 ani, pulsul ar trebui sa se situeze in jurul valorilor 70 – 120. La copiii de la varsta de 11 ani si pana la cei cu varsta de 17 ani, pulsul ar trebui se incadreze in valori intre 60 – 100. In cazul adultilor, acesta trebuie sa se afle in jurul valorilor de 60 – 100 iar in cazul atletilor bine antrenati, pulsul ar arata undeva intre 40 – 60.
Cel mai bun moment cand ai putea sa iti verifici pulsul este dimineata imediat dupa ce te-ai trezit din somn. Odata ce te-ai trezit, nu incerca sa faci acest lucru imediat. Aseaza-te in liniste pentru in jur de 15 minute si apoi treci la verificarea pulsului folosind aceeasi metoda pe care ti-am descris-o mai sus. Pentru a afla indicatori ai pulsului obisnuit, va trebui sa inregistrezi undeva datele pe care le-ai masurat acum si sa le compari cu pulsul de la trei zile la rand. Adauga acele trei valori si apoi imparte-le la trei pentru a afla care iti este pulsul obisnuit.