In vermurile trecute, a ti se pune diagnosticul de diabetic era cam acelasi lucru cu a afla ca suferi de lepra: odata ce te imbolnavai, ramaneai bolnav pentru tot retul vietii. Odata cu boala veneau si o serie de poveri neplacute, de care, nu scapai toata viata.

Astazi, multi oameni ies invingatori din lipta cu diabetul. Cum reusesc acestia sa-si reduca nivelul zaharului sangvin si sa nu mai fie dependenti de insulina? Modificandu-si modul de viata intr-o maniera care sa promoveze sanatatea. Diabetul apare atunci cand organismul devine incapabil sa manuiasca glucoza (un zahar), concentratia acestuia crescand pana la cote periculoase in sange. Problema se invarte, de fapt, in jurul insulinei, un hormon pancreatic ce permite celulelor organismului sa folosesca glucoza, scazandu-i astfel nivelul sangvin.

Exista doua tipuri de diabet. Tipul I afecteaza aproximatix 5% din totalul diabeticilor. Cei ce sufera de acest tip de diabet sunt in general slabi, fiind foarte rar obezi. Este o boala ereditara, care debuteaza cel mai adesea in copilarie sau in tinerete si de aceea mai este cunoscuta si sub numele de „diabet juvenil”. Intrucat acesti diabetici nu pot supravietui fara insulina, denumirea acestui tip de diabet este astazi „diabet zaharat insulino-dependent” (DZID).

Diabetul de tip II este diferit din mai multe puncte de vedere. Cunoscut si sub numele de „diabet cu ebut la maturitate” sau de ” diabet zaharat insulino-independent” (DZII) frecventa s este mult mai mare. Se estimeaza ca in Romania exista intre 800.000 si 1.000.000 de diabetici. De obicei, acest tip de diabet apare dupa varsta de 50 de ani, atunci cand oameni incep sa imbatraneasca si se ingrase. Spre deosebire de cei cu diabet de tip I, majoritatea celor suferinzi de diabet de tip II au insulina din belsug in organism, in momentul diagnosticarii bolii.