Suntem pe un val al celor care accepta orice doar pentru ca jobul impune asta. Ajungem sa fim un soi de sclavi, fara sa ne dam seama ca in egala masura si angajatorul are nevoie de noi si nu numai invers. Ne supunem mereu unor reguli si asta este deja o chestiune comuna. Insa gandind la rece ne dam seama ca ar trebui sa mai spunem si acel crunt „Nu”.
Acorda-ti timp
Nu esti la raliu deci nu trebuie sa simti presiunea unor sarcini. Asa ca daca este cazul cere extra timp, ca o plasa de salvare just in case.
Nu te grabi
Spun batranii din popor ca „graba strica treaba”. Au avut ei dreptate in ce au spus pentru ca uneori spui un raspuns ca din instinct si mai apoi il regreti. Asa se intampla si cu „Da” sau „Nu”. Acorda-ti timpul necesar pentru a gandi optiunile, alternativele, asadar timp sa decizi ce este mai bine.
Asuma-ti consecintele
Sa presupunem ca trebuie sa stai peste program. Asta se va intampal frecvent daca nu stii sa ai o limita in a spune da fara sa te gandesti si la ce implica acest raspuns. Printre altele consecintele se numara un orele extra pe care le faci si timpul liber mai putin. A, plus oboseala la pachet.
Ofera alternativa
Daca spui Nu asta nu inseamna ca nu iti doresti sa faci munca in sine. Asa ca pentru a demonstra asta cauta alternativa. Spui Nu unei sarcini care crezi ca nu este de tine, fie sub ceea ce stii sa faci, fie prea mult insa oricand ai putea sa suplinesti cu munca in alt sector.
Par a fi cuvinte destul de simple si totusi duc in drumuri total diferite. Tine cont ca fiecare NU spus este de fapt in avantajul tau si fiecare DA isi aduce sau nu beneficii de dezvoltare, de cunoastere.
Da. Nu trebuie sa tragi de tine si de asemenea nu trebuie sa stai peste program ca vor sefii..