„Live to Tell” este o balada pop inregistrata de cantareata americana Maonna. Originaal scrisa de Patrick Leonard pentru coloana sonora a filmului „Fire with Fire”, cantecul i-a fost prezentat Madonnei care s-a decis sa-l foloseasca pentru filmul in care aparea sotul ei, Sean Penn, „At Close Range”, rescriind si ea cateva versuri. Piesa a fost produsa de Leonard si Madonna pentru al trilea ei album de studio, „True Blue”, lansat la mijllocul anului 1986, aparand apoi intr-o varianta usor remixata pe compilatia de hit-uri „The Immaculate Collection”, apoi in varianta originala pe compilatia de balade „Something to Remember”din 1995 si, cel mai recent, pe a treia compilatie de hit-uri, „Celebration” din 2009.

Cantecul include instrumente precum chitarele, clape, tobe si sintetizator, versurile abordand teme ca deceptia, neincrederea si ranile copilariei. De asemenea, acestea prezinta ideea de a fi puternic, despre care Madonna a declarat intr-un interviu, ca s-a gandit la relatia cu parintii ei, cand compunea versurile. Videoclipul a fost regizat de James Foley si prezinta prima schimbare majora de imagine a Madonnei, avand un look mai cuminte, par blond in valuri pana la umar, imbracaminte conservatoare si machiaj subtil. Acest look „cuminte” a fost, din nou, inspirat de actrita Marilyn Monroe, pe care Madonna o considera o muza.

Acesta a fost primul extras pe single de pe album in martie 1986 si s-a bucurat de succes comercial. A devenit al treilea single clasat pe primul loc al muzicienei in „Billboard” Hot 100 si primul care s-a clasat pe aceasta pozitie in topul Adult Contemorary. Majoritatea criticilor i-au oferit recenzii pozitive, multi considerand ca este cea mai buna balada a cantaretei. Interpretarea din 2006, din timpul turneului „Confessions” a atras multe critici, deoarece a purtat o coroana de spini, atarnand de o cruce din oglinzi. Interprarea din Roma, de la Stadionul Olympic, a fost considerat un act de ostilitate in fata Bisericii Catolice.

Madonna – „Live to Tell”

Un gând despre „Madonna – „Live to Tell”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *