Nancy Drew

Multi dintre noi au citit sau macar au auzit de seria de carti de mister, „Nancy Drew”. Lucrul pe care nu il stie toata lumea, insa, este raspunsul la intrebarea cine este Carolyn Keene, autoarea acestora.

De ce este cunoscuta

Este unul dintre cei mai populari autori ai tuturor timpurilor, vanzand mai mult de 100 de milioane de exemplare ale cartilor ei „Nancy Drew”. Fiecare dintre cele mai mult de 300 de carti in care apare aceasta versiune tanara si femeiasca a lui Hercule Poirot au fost scrise de Carolyn Keene. Cand a inceput seria, Keene a aparut in reviste si a fost invitata sa se alature organizatiei profesioniste Authors Guild, continuand sa scrie carti bestseller in ciuda faptului ca ar trebui sa aiba … peste 100 de ani acum?

De fapt, insa …

Se pare ca are zero ani … pentru ca nu a existat niciodata. „Nancy Drew” (alaturi de „The Hardy Boys” si alte serii din genul adolescentilor lasati de izbeliste care rezolva mistere) a fost inventata de editorul Edward Stratemeyer, apoi o multime de scriitori fantoma au scris povestile, primind credit drept „Carolyn Keene”. Asta n-ar fi fost un lucru rau, daca respectiva companie nu ar fi inceput sa minta si sa ameninte oamenii pentru a-si proteja „secretele afacerii”.

De exemplu, in anii 1930, un anume Walter Karig a scris Bibliotecii Congresului Statelor Unite ale Americii, cerand sa primeasca credit drept scriitor al trei dintre povestile „Nancy Drew”. Drept raspuns, Sindicatul Stratemeyer a declarat ca n-a auzit niciodata de acest barbat. Majoritatea primelor carti au fost scrise de catre Mildred Wirt Benson, insa aceasta semnase un contract cu caracter secret, lucru care-i interzicea sa isi cearta drepturile sau sa vorbeasca despre asta. Contractul nu mentiona emisiunele de televiziune, insa, din moment ce televiziunea nu exista la inceputul secolului al XX-lea, asa ca atunci cand povestirile ei au fost adaptate pentru televiziune in anii 1970, si-a cerut drepturile. Stratemeyers a amenintat-o ca o da in judecata, daca nu inceteaza.

Evident, la un moment dat, fanii Nancy Drew au inceput sa devina curiosi in legatura cu misterul din jurul autorului, asa ca in anii 1970, editorul a inceput sa tipareasca materiale publicitare sugerand ca Harriet Stratemeyer fusese Keene tot acest timp (aceast a scris multe dintre carti, insa nu toate). Totusi, in anul 1980, compania a fost implicata intr-un proces, iar Mildred Benson a fost chemata in instanta ca martor – ca rezultat, compania a trebuit sa-i recunoasca toate contributiile. Asta nu inseamna ca i s-a pus numele pe coperti, insa