sedi.ro

Chiar daca uneori sunt mai dificil de gasit si pot sa coste mai mult decat echivalentele, tot mai multi romani incep sa aleaga produse bio pentru propriul consum. Indiferent ca este vorba de alimente, cosmetice sau produse de curatare, sunt preferate mult mai mult produsele bio, pentru motivele enumerate in cele ce urmeaza – referirea este facuta aici la produsele bio alimentare.

Primul dintre motive, desi toate prezinta aceeasi importanta, il reprezinta gustul 100% natural. Nu se poate compara gustul produselor normale cu cel pe care il au acele produse bio care ne amintesc de vacantele pe care le petreceam la bunici, consumand produsele naturale cultivate in gradinile lor.

Un alt motiv pentru care tot mai multi dintre noi aleg produse bio este si faptul ca in compozitia chimica a acestora nu exista adaosuri artificiale. Compozitia chimica este cea naturala, spre deosebire de celelalte produse, care au adaugate substante cu rol de conservanti, coloranti, renumitele E-uri, ingrasaminte, hormoni de crestere – si lista ar putea continua. Avantajul pentru sanatate este unul direct, intrucat o compozitie atat de bogata in substante chimice si adaosuri artificiale pot dauna organismului, in cazul produselor care nu sunt bio.

In al treilea rand, atunci cand vorbim de alimente bio in special, se face simtit avantajul nutritiv. Gama de produse bio compusa din fructe, legume sau chiar suplimente 100% naturale contine o bogatie veritabila de vitamine, minerale, substante nutritive atat de necesare organismului. Cazul celorlalte produse este unul total diferit – cu totii cunoastem, spre exemplu, acele rosii din comert, injectate cu hormoni si alte substante care le accelereaza cresterea. Nu au absolut nici un gust si nu prezinta o valoare nutritiva adecvata.

In momentul de fata trendul se orienteaza catre bio, din pacate poate putin prea tarziu. Se fac demersuri pentru a incuraja consumul de produse bio, in special pentru cel de-al patrulea motiv din lista: poluarea in cazul produselor bio este zero! Singurul scop al agriculturii organice este cel de a proteja sanatatea intregii planete, a tuturor ecosistemelor. Incepand de la un punct, agricultura a inceput sa foloseasca fertilizanti, ingrasaminte si pesticide care ajung in sol, iar de aici in sursele de apa, in aer si inevitabil la om.

Consumul de produse bio promoveaza atat sanatatea persoanelor la nivel individual, cat si colectiv. Consumand produse bio alegem sa mentinem si planeta sanatoasa, nu doar propria persoana. Chiar daca se incepe cu pasi mici, cu o constientizare treptata, pas cu pas, a importantei produselor bio, se poate ajunge la ceva mai bun.

Dupa cum am mai spus, poate sa para ca e cam tarziu sa ne reorientam catre produse bio, odata ce am trait zeci de ani consumand alimente pline de conservanti si pesticide. Cu toate acestea, produsele bio devin tot mai indragite si treptat majoritatea va intelege ca reprezinta cea mai buna optiune pentru oricine. Recomand produsele bio oricui vrea sa duca o viata mai sanatoasa si care vrea sa se protejeze pe sine si intreaga comunitate. O astfel de alegere este foarte indicata, indiferent ca este vorba de alimentele pe care le consumam, de cosmeticele pe care le utilizam sau de produsele de curatenie si toate celelalte produse bio disponibile in momentul de fata.