multi-tasking

Noi suntem oameni, nu suntem roboti si tocmai datorita acestui lucru trebuie sa ne comportam ca atare sau ne comportam fara „trebuie” pentru ca nu puteam sa indeplinim niste lucruri sau niste sarcini ca niste dispozitive mecanizate si controlate de altcineva. Suntem proprii stapani si alegm noi insine ce si cum facem ca sa ne fie bine, ca sa ne ducem la bun sfarsit indatoririle din zi si celelalte sarcini pe care le avem de finalizat pentru munca sau in afara locului de munca. Noi suntem niste fiinte foarte capabile care pot raspunde pozitiv la multe cerinte si putem sa incercam sa facem mai multe lucruri deodata.

Cu toate aceasta, creierul nu poate raspunde la mai multe sarcini deodata, ci acesta poate schimba sarcinile intre ele. Acesta lucru nu reduce timpul caruia ii era destinat rezolvarii unei sarcini. In schimb, a face multitasking nu face nimic decat sa dubleze durata timpului in care un lucru trebuia facut, si creste rata de esec cu 50%. Deci, chiar daca noi credem de cuviinta ca a face multi-tasking este posibil, acest lucru nu este deloc real si mai mult ne mintim singuri referitor la aceste lucruri.

Mai bine este sa facem un lucru si bun decat sa incercam sa facem mai multe lucruri si rele toate. Nu puteam sa ducem la bun sfarsit o alta sarcina daca avem deja una in curs. Sa presupunem ca dorim sa coacem o prajitura, dar in acelasi timp vrem sa facem si o baie in cada. Lasam apa sa curga la baie ca sa se incalzeaza si sa se umple cada, punem spumant de baie, inchidem ferestrele pentru a nu ne trage curentul, si apoi revenim in bucatarie pentru a finaliza de facut prajitura inainte de a o da la cuptor.

O gatim, o bagam in sfarsit la cuptor si revenim in baie, in sentimentul ca numai bine vom iesi din baie si dulcele se va coace la timp. Insa, atunci cand iesim, deja miroase a ars, marginile prajiturii sunt rumene prea tare si nimic nu a mai iesit cum ne-am dorit. De ce, pentru ca al nostru creier a uitat ca mia aveam ceva pus la cale si nu s-a gandit sa verifice mai repede si ce gateam in bucatarie. Asadar, a face multi-tasking este relativ imposibil si oricum nu poate sa te ajute prea mult.