Nanismul este conditia medicala pe care majoritatea oamenilor o numesc piticism si se caracterizeaza printr-o deficienta de crestere fata de media normala pe etape de varsta. In timp ce la adulti nanismul este evident, la copiii care sunt in continua crestere, inaltimea nu mai poate fi semnul principal al bolii.

            Tipuri de nanism

Exista numeroase forme de nanism, insa cele mai cunoscute sunt:

  • Acondroplasia determina un trunchi mediu, brate si picioare scurte, capul usor mai mare in raport cu restul corpului si frunte proeminenta.
  • Displazie Spondiloepifizara este un tip de nanism care afecteaza coloana vertebrala si oasele
  • Displazia Distrofica este o forma rara de nanism si se caracterizeaza prin deformarea mainilor si a picioarelor, mobilitate limitata.

Cele trei tipuri de nanism prezentate mai sus au cauze genetice. Parintii nu sufera obligatoriu de nanism, ci pot avea inaltimi normale. Un caz mai special este Sindromul Turner. El apare doar la fete si este cauzat de o anomalie la nivelul cromozomilor (purtatori ai caracterelor ereditare). Caracteristicile sunt statura scurta, fuziune a gatului de corp (gatul nu este proeminent).

Exista si tipuri de nanism care au cauze hormonale, fiind diferentiate de scaderea functionarii glandei hipofize (responsabila de eliberarea hormonului cresterii):

  • Panhypopituitarism– cei care sufera de un astfel de nanism nu reusesc sa creasca in timpul pubertatii, prezinta probleme ale metabolismului, fluctuatii in greutate si pot suferi disfunctii in dezvoltarea sexuala.
  • Deficienta de hormon al cresterii – in acest caz, copiii cresc mai greu fiind vorba exclusiv de o lipsa a hormonului de crestere, dar se maturizeaza din punct de vedere sexual. Netratate, aceste tipuri de nanism pot fi fatale.

Tratamentul

Tratamentul consta, de obicei, in inlocuirea hormonilor secretati de glandele suprarenale, ovariene sau testiculare si de tiroida cu hormoni sintetici precum cortisolul sau tiroxina. In unele cazuri, atunci cand nanismul provoaca o deformare grava a membrelor se va interveni chirurgical.