Genele au un cuvant de spun in privinta greutaiicorporale, insa faptul ca procentul persoanelor obeze – inclusiv al copuiilor obezi  –  a crescut simtitor in ultimul timp, demonstreaza ca si factorii de mediu joaca un rol extrem de important. Pr este evident ca bagajul nostru genetic nu se poate schimba atat de rapid…

Traim intr-un mediu care favorizeaza obezitatea.Nu sunt prea departe timpurile cand copii alrgau de la scoala acasa, se schimbau, mancau ceva si apoi ieseau la joaca. Se urcau in copaci, se jucau tot felul de jocuri pline de activitate, conduceau bicicleta, patinau sau se dadeau cu sania. Insa copii de azi petrec dion ce in ce mai multe ore in fata televizotului si a calculatorului in fiecare zi.

Aproximativ 80% dintre adolescentii supraponderali vor ramane astfel si in timpul vietii adulte. Asaadr cresterea incidentei obezitatii in randul adolescentilor si a copiilor de azi va avea consecinte serioase pe viitor. In ce fel ameninta obezitatea sanatatea unui copil? Obezitatea il predispune pe copil la aparitia bolilkor de inima, a litiazei biliare, diabetului zaharat cu debut de maturitate, cancerului si obezitatii manifestate in timpul vietii adulte. Copii obezi sufera mai des din cauza problemelor ortopedice si a afectiunilor cailor aeriene superioare. Nu intamplator, cresterea incidentei episoadelor depresive serioase, a tulburarilor de alimentatie, abuzului de droguri si suicidul este alarmant de rapida in randul adolescentilor.