oua Paste
oua Paste
oua Paste

Cu totii o facem in fiecare an-vopsim si pictam oua pentru sarbatorile pascale sau pur si simplu  le cumparam direct din magazin incondeiate. Dar s-a gandit cineva vreodata de ce anume le vopsim mai ales in culoarea rosu? Traditia pictatului si coloratului de uoua dateaza inca dinainte de Crestinism. Primele oua de Paste  erau niste oua de pasari.

Cu toate ca inca ne fololsim de ouale de pasari pentru Paste, optam totusi numai pentru oua de gaina si nu de alte pasari zburatoare. Altii opteaza pentru oua de rata, de gasca, de curca sau de bibilica, desi se mai folosesc si ouale de prepelita mici si deja ornamentate de la natura. In principal insa, ouale de gaina sunt cele care se diferentiaza de Paste pe masa festiva.

Nu conteaza acest aspect, ce fel de oua folosesti, conteaza simbolistica cel mai mult. Asadar, de ce alegem sa vopsim oua de Paste? Oamenii din lumea intreaga cred ca ouale sunt simbolul renasterii, al invierii, a unei vieti noi, a feertilitatii si a revenirii la viata a Domnului nostru Iisus Hristos (pentru crestini). Bisericile ortodoxe si catolice au o traditie prin care crestinii vopsesc ouale in culoarea rosie si le fierb in aceasta culoare tocmai pentru a reprezenta sangele Mantuitorului care a curs din ranile sale de atunci cand era rastignit pe Sfanta Cruce.

Potrivit unei legende vechi anglo-saxone, atunci cand Eostre, zeita anglo-saxonilor a Primaverii si a Renasterii, a descoperit o pasare ranita a stiut ca acea pasare nu avea cum sa supravietuiasca sezonului rece al iernii, asadar s-a decis sa o transforme intr-un iepure. Atunci cand acest iepure si-a dat seamaca putea depune oua (legenda spune), acesta a decorat acele oua si le-a oferit in dar zeitei care l-a salvat, in fiecare primavara.

Regele Eduard I al Angliei  a transformat aceasta traditie a vospistului oualor in ceva si mai semnificativ. In anul 1290, acesta a comandat ca 450 de oua sa fie vospite si decorate cu frunzulite de aur pentru a fi oferite drept cadouri de Paste in cadrul casei regale. Acesta era un tip de dar foarte luxos si elegant.