In momentul in care filmul Avatar a aparut, James Cameron a sustinut in acel moment, ca va fi primul film alimentat de energie solara, din istorie. Acum regizorul, explorator de adancime si consilier al NASA, isi indreapta atentia spre a proiecta panouri solare cu calitate cinematica pentru restul dintre noi.

Cameron insusi a fost un adept al tehnologiei solare timpurie. In ciuda faptului ca a facut trecerea la energie solara in filmele sale, acesta detine un sistem de 50 kilowatt pe proprietatea sa din Santa Barbara. Insa, acesta recunoaste una din problemele cu panourile solare, fiind un obstacol major in pastrarea si dezvoltarea lor la scara mai larga: sunt cam urate din punct de vedere estetic.

Directorul de filme a inceput sa vorbeasca de estetica acestor panouri, dar a incheiat prin a descrie avantajele tehnologice. Datorita greutatii lor, panourile solare sunt proiectate pentru a fi stabile. Panourile sunt instalate intr-un anumit fel, pentru a primi o cantitate cat mai mare de energie solara, insa acest lucru inseamna ca performanta acestora va fi mai scazuta in anumite momente ale zilei. Si sa nu uitam ca acestea pot pune adevarate provocari proprietarilor de case, a caror acoperisuri nu au cea mai buna directie sau poate ca sunt realizate dintr-un material care nu poate sustine, cu usurinta, panourile grele.

Cameron vine cu o idee in care panourile solare sa nu depinda de directia in care sunt orientate acoperisurile caselor. A ales sa realizeze un panou solar in forma de floarea soarelui- acestea sunt in cautarea soarelui in timpul zilei.

Construirea unui panou solar mai bun

Designul a inceput cu o schita a lui Cameron, care apoi, a fost realizata de un inginer. Floarea, care are o inaltime de aproape 9 metri include cinci panouri centrale inconjurate de 14 „petale”. Cameron a lucrat impreuna cu compania solara Sonnen, pentru a pune pe picioare aceasta idee, care foloseste date astronomice pentru a calcula pozitia soarelui si de a alinia panourile in functie de miscarea acestuia pe parcursul zilei.