Morcovii, precum si alte fructe si vegetale galbene, sunt bogati in beta-caroten, substanta care incepuse sa-i schimbe prietenei mele culoarea pielii. Beta-carotenul, pe care organismul in trasforma in vitamina A, este o substanta care pare sa aiba un efect protector fata de cancer.
Vitaminele pot fi impartite in doua mari categorii – cele care sunt hidrosolubile (se diszolva in apa) si cele care sunt liposolubile (se diszolva in grasimi). Vitaminele hidrosolubile (cele din conplexul B si vitamina C) nu pun probleme deosebite, intrucat cantitatile excesive pot fi, de obicei, eliminate cu usurinta din organism prin intermediul riniochilor. Lucrurile stau cu totul altfel insa in cazul vitaminelor liposolubile (A, D, E si K). Cantitatile excesive in aceste vitamine nu pot fi eliminate decat pe masura ce sunt folosite . In cantitati excesive, vitamina A incepe sa actioneze ca o toxina (otrava), putand provoca dureri de cap, articulare, leziuni ale pieli si pierderea parului. Datorita acestei toxicitati potentiale, exista astazi pervederi legale care limiteaza cantitatea e vitamina A (precum si de alte vitamine liposolubile), care poate fi inclusa in diferite suplimente alimentare.
Beta-carotenul nu are insa astfel e limite. Din beta-carotenul primit, organimul poate sinteza intreaga cantitate de vitamina A de care are nevoie, iar ceea ce ramane este metabolizat in alte moduri. In ultimul timp, exista tendinta de a inlocui vitamina A cu beta-caroten in capsule si tablete de vitamina A.
Acesta diferenta este importanta pentru ca ilustreaza modul in care organismul foloseste hrana. Vitaminele, mineralele si celalate substante nutritive se gasesc in alimente naturale in forma cea mai potrivita pentru uzul organismului. Acesta poate alegi si lua numai ceea ce are nevoie. Insa atunci cand consumam un aliment sau o substanta nutritiva in cantitati excesive sau facem schimbari in constitutia unui anumit aliment, intreaga balanta poate fi dezechilibrata.