Era stirea zilei: “Morcovii pot preveni cancerul de cap si gat.Cercetari noi sugereaza ca a consuma cinci sau 6 morcovi pe zi pare as inverseze evolutia leucoplakiei – o leziune precanceroasa care apare in gura si gat.”

Prietena mea, afland acesta veste , a si cumparat o masina care trandforma morcoviiproaspeti in suc. Eu am intrebat-o intro zi cat suc obtii din cinci morcovi,la care ea mi-a raspuns ca nu se opeste la cinci morcovi, cu ajutorul acelei masini, poate bea doua sau trei kilograme de morcovi in fiecare zi. Desigur ca vegetalele au ajuns sa fie, pe buna dreptate, foarte apreciate pentru rolul lor in prevenirea bolilor si pentru locul lor ca o parte importanta a unei alimentatii sanatoase. Dar trei kilograme dintr-un singur produs vegetal in fiecare zi?!

In cele din urma, organismul prietenei mele s-a rasculat. Pelea ei capata o culoare galben-bolnavicioasa. Temandu-se sa nu aiba hepatita, se prezinta imediat la medic. Acesta ii explica faptul ca morcovii contin un colorant galben-portocaliu, numit beta-caroten. Organismul poate manui cantitati rezonabile din acesta substanta, ins ace depaseste anumite limite este depozitat in ficat, piele si in membranele mucoase, dandu-le culoarea morcovului. Oare ma intrebm a reusit acesta experienta s-o readuca cu picioarele pe pamant? Pentru un timp, da. In noi, oameni, suntem o specie curioasa.

Descoperilile spectaculoase si solutiile rapide pentru probleme de sanatate ne sunt aproape irezistibile. Inainte de pozna cu morcovii, prietena mea trecuse prin agitatia taratelor de ovaz. Dupa luni de terci si turte insa, era dornica de o schimbare.