sistem medical

Imagineaza-ti ca doctorul tau de familie iti bate la usa nu numai pentru a-ti oferi tie, dar si intregii tale familii, o verificare anuala a sanatatii. In aceeasi masura in care se ia si tensiunea sangelui, verificarea batailor inimii si adresarea de tot felul de intrebari legate de locul de munca si de stilul de viata, un doctor din Cuba se intereseaza foarte tare si de conditiile in care locuiesti, observand de indata daca exista ceva ce ti-ar putea afecta sanatatea tie si intregii tale familii.

Acest lucru se intampla in Cuba si chiar daca nu merge la fel de bine de fiecare data, aceasta este o abordare proactiva pentru sistemul de sanatate care poate da rezultate dintre cele mai bune pe o perioada idnelungata.

Tocmai pentru a avea o populatie sanatoasa, serviciul de sanatate din Cuba surclaseaza alte tari cu venituri mai mici sau medii si, in unele cazuri, surclaseaza chiar si tari dintre cele mai bogate. In ciuda faptului ca o fractiune din ceea ce cheltuie Statele Unite pe sistemul de sanatate, Cuba are o ratamai mica a mortalitatii la copii decat Statele Unite si o expectanta de viata asemanatoare.

Asadar, cum ar putea alte tari, mai mici sau mai mari, sa urmeze exemplul cubanezilor? Directorul general al Organizatiei Sanatatii Mondiale Margaret Chan crede de cuviinta ca asa ceva se poate si incurajeaza asemenea actiuni. Aceasta a laudat natura preventiva a sistemului de sanatate cubanez in fata mai multor tari, astfel incat acestea sa inceapa sa preia acest exemplu de laudat. Sistemul medical in Cuba este gratis si universal, inradacinat bine in constitutia Cubei ca un drept fundamental al omului, garantat de stat.

Si modelul fundatiei de preventie a sanatatii este la un nivel inalt aici, doctorii de familie care supravegheaza sanatatea locuitorilor fiind preocupati de cei care locuiesc in zona clinicilor.

Blogger: Oana M. Roman