nava

Manevrata de drone si alimentata direct de la soare, Mayflower ar putea sa devina prima nava de suprafata care ar putea finaliza un voiaj transatlantic fara un capitan. Noua tehnologie alimentata de soare, Mayflower, este o nava high- tech, ce poate fi alimentata atat cu energie solara cat si cu energie eoliana, va avea aceeasi ruta de exact acum 400 de ani in urma: „De la Plymouth la Plymouth.”.

Cu toate acestea, nava nu va fi condusa sau manevrata de un echipaj- sau de pasageri, ci in schimb, o mica flota de drone vor fi acelea care vor conduce nava peste apele oceanului, in anul 2020.

Atfel, vasul numit MARS- Mayflower Autonomous Research Ship- este creatia a trei categorii de ingineri din Marea Britanie: Universitatea Plymoth, specialisti de la ambarcatiunile autonome MSubs si designerii de yacht-uri Shuttleworth Design. In momentul in care vasul va fi lansat in anul 2020- si daca cineva nu i-o va lua inainte- acesta va deveni prima nava de suprafata care ca finaliza un voiaj transatlantic fara un echipaj la bord.

Proiectul Mayflower

Originalului Mayflower i-au luat cateva luni pentru a transporta colonistii peste ocean, parasind Playmouth, Anglia in iulie si sosind inapoi in ceea ce a deveit Playmouth Massachusetts, la mijlocul lunii noiembrie in anii 1620.

Deocamdata, proiectul se afla inca la faza de design si va dura cel putin 2,5 ani pentru a se construi, astfel ca nu este destul de clar cat de mult va dura noua calatorie. Tot ceea ce se cunoaste pana in prezent este ca Mayflower nu va transporta nici echipaj si nici pasageri. Nava, alimentata cu energie solara, va reprezenta un laborator de stiinta care va lua analize si va face experimente pe mare, iar in unele cazuri va folosi dronele stocate la bordul sau.

Costul total al acesti nave se estimeaza ca va ajunge la cateva milioane de dolari, in prezent incercand sa se mai stranga fonduri pentru proiect.