Primele agentii au inceput sa ptinda contur odata cu, comunicarea publicitara pe la inceputl anilor 90. Ele se intitulau agentii de publicitate, desi serviciile oferite acopereau o arie mult mai mica fata de posibilitatile de care acestea dispun in momentul de fata, care multe dintre ele sunt afiliate la retele international, fie sunt independente. In zilele noastre, cam toate agentiile de media ofera servicii complete, ca de exemplu: cercetare, analiza concurentei, planificarea si implementarea strategiei de media, analiza de produs, negocieri, monitorizarea si multe altele.

Pe masura ce piata a evoluat si a crescut, si pretentiile clientilor au crescut radical, au fost înfiintate agentii specializate pe servicii BTL si de relatii publice. Unele dintre ele s-au desprins din departamentele corespunzatoare ale agentiilor de publicitate, altele au fost înfiintate de sine statator. Democratia între agentiile de relatii publice si cele de BTL nu este foarte clar realizata, majoritatea celor specializate pe BTL oferind si servicii de relatii publice. Principalele servicii oferite de agentiile de publicitate sunt creatia, productie audio-video si tipar, PR, servicii complete media, agentie de branding , evenimente.

Agentiile de branding lucreaza pe proiecte, nu campanii, cum fac de obicei agentiile de publicitate. Procesul de lucru poate fi rezumat la patru etape principale, ciclu care este reluat periodic pentru a mentine coerenta brandului pe termen lung. In prima faza, echipa de proiect face o analiza, care cuprinde mai multe tipuri de cercetare, intalniri cu clientul, colectarea de informatii si din interiorul afacerii, si din exteriorul ei.

Exista totusi si interdictii pentru protejatrea consumatorilor si a jocului concurentei si anumite practice publicitate sunt interzise in Romania. Publicitatea inselatoare este o forma de publicitate interzisa pentru ca reprezinta o publicitate deghizata si se prezinta de obicei sunt forma unui text obiectiv care descrie produse sau servicii şi care poate fi identificat cu dificultate ca fiind publicitate. Alte surse de publicitate care mai sunt interzise sunt care:

–     favorizează comercializarea unor bunuri sau servicii care sunt produse ori distribuite contrar prevederilor legale.

–     atentează la convingerile religioase sau politice;
–     aduce prejudicii imaginii, onoarei, demnităţii şi vieţii particulare a persoanelor;
–     exploatează superstiţiile, credulitatea sau frica persoanelor;
–     prejudiciază securitatea persoanelor sau incită la violenţă;
–     încurajează un comportament care prejudiciază mediul înconjurător;

–     prejudiciază respectul pentru demnitatea umană şi morala publică;