sclavi

Au venit sclavii in mai multe feluri: marfa umana transportata pe nave britanice inspre America. Au fost expediati sute de mii de suflete de barbati, femei si copii. Ori de cate ori s-au razvratit si nu au ascultat un ordin, acestia au fost pedepsiti in cele mai oribile moduri. Proprietarii de sclavi isi sugrumau oamenii cu propiile maini sau le dadeau foc la maini sau la picioare, ca forma de pedeapsa. Unii au fost arsi de vii, iar capurile lor taiate erau puse in piete in semn de advertisment pentru alti oameni care nu vroiau sa se supuna legilor.

Nu prea ne sunt cunoscute astfel de atrocitati, asa-i? Stim prea bine detaliile sangeroase care s-au petrecut cu sclavii africani. Insa nu vorbim acum de sclaviii din Africa. King James Vi si Carol I au condus, de asemenea, un efort continuu de a subjuga irlandezii. Oliver Cromwell a promovat aceasta practica de a dezumaniza vecinii sai. Irlanda a devenit in cel mai scurt timp cea mai mare sursa de oameni pentru comerciantii englezi. Majoritatea sclavilor din Lumea Noua erau defapt, albi.

Multi oameni evita in ziua de azi, sa foloseasca apelativul de sclavi atunci cand vine vorba de irlandezi. Insa ei au fost cu adevarat sclavi. Acestia folosesc, mai degraba, termenul de „ucenici” pentru a descrie ceea ce s-a intamplat cu irlandezii. Cu toate acestea, in cele mai multe cazuri din secolele XVII si XVIII, sclavii irlandezi nu au fost nimic altceva decat marfa umana.

De exemplu, ccomertul cu sclavi din Africa a inceput cam in aceeasi perioada. Este cunoscut faptul ca acestia erau tratati mai bine decat sclavii din Irlanda. Sclavii africani erau destui de scumpi la sfarsitul anilor 1600- 50 de lire, in timp ce sclavii irlandezi nu valorau mai mult de 5 lire sterline. Daca cineva omora un irlandez cu bataia, aceasta actiune nu era considerata o crima.

In timp, englezii s-au gandit la o noua modalitate de a creste „piata” de sclavi. Colonistii au inceput sa uneasca femeile si fetele irlandeze cu barbatii africani, pentru a produce un nou tip de sclavi, cu un ten distinct. Acesti sclavi mulatri aveau un pret mai mare decar cei irlandezi, si a permis colonistilor sa economiseasca bani, deoarece renuntau la cumpararea de sclavi africani.