diabet

Diabetul este o boala care provoaca doar neplaceri in toata lumea si acum in acele tari in curs de dezvoltare care adopta o dieta bogata in zahar si amidon care a afectat lumea celor bogati de-a lungul timpului. Se pare ca poporul asiatic si in special cei din Asia de Sud, fac parte dintre cei mai vulnerabili oameni.

O femeie relativ subtire de 42 de ani, mama a doi copii si jurnalista are locuieste in capitala Indiei, Delhi, relateaza cum ca si ea este afectata de diabet si de pericolele pe care le prezinta aceasta boala a zaharului. Aceasta sustine ca mananca alimente organice, foarte rar ia gustari nocive, si se considera destul de slaba si de activa pentru o femeie la varsta ei. Asta in comparatie cu prietenii si colegii americani pe care ii vede pe Facebook si care sunt de doua ori cat ea

Doctorii nutritionisti din Sri Lanka sunt pregatiti sa afle de ce toti indienii care arata atat de slabi si sanatosi sunt victimele diabetului de tip 2, o afectiune care tinde sa fie asociata cu oamenii care sunt mai degraba obezi.

Masurarea taliei o ajuta pe aceasta femeie indiana sa isi tina sub control sanatatea si de fiecare data cere sfatul nutritionistului care ii explica cati cm ar trebui sa aiba de fapt in talie. Procesul acesta de masurare al taliei este secretul pentru persoanele de origine asiatica. Asta pentru ca genele asiatice dicteaza faptul ca grasimea se depune in zona abdominala.

Tehnologia imaginii care masoara grasimea in cazul oamenilor a demonstrat faptul ca asiaticii cu un BMI sanatos au mai multa grasime in jurul organelor decat in zona stomacului, decat europenii cu un acelasi BMI, astfel riscul fiind crescut. Grasimea face ca tesuturile sa fie rezistente la insulina, hormonul care regleaza zaharul din sange, astfel incat glucoza se depoziteaza si chiar poate duce la tipul 2 de diabet.