Pentru inlocuirea ionilor de magneziu si de calciu, un pat de rasina format din mai multe margele de plastic sau de zeolit este acoperit de ioni de sodiu sau de potasiu. Apoi, apa este trecuta prin acest pat. Aici, are loc preschimbarea ionilor. In cele din urma, margelele vor contine doar calciu si magneziu. Acum inceteaza curatarea si aceste margele trebuie sa fie inlocuite cu altele noi.
Acestea sunt umplute cu o solutie de apa sarata care contine o mare cantitate de sodiu sau de potasiu. Acest proces de spalare inseamna ca magneziul, calciul, murdaria si sedimentele sunt curatate de pe aceste margele. In cele din urma, rezervorul de minerale este clatit cu apa curata iar rezervorul cu apa sarata este umplut, astfel incat sa fie gata pentru urmatorul ciclu si urmatoarea folosire.
Dedurizatoarele automate de apa se reincarca la o anumita perioada, dar continutul acestora nu este deloc afectat. Acestea sunt eficiente la apa si se regenereaza doar daca este absolut necesar. Tipurile de sisteme de dedurizare cu valve sunt urmatoarele:
- Sisteme compacte de dedurizare ale apei cu regenerare metrica
- Sisteme compacte de dedurizare ale apei cu regenerare cu ceas
- Sisteme grele de dedurizare ale apei cu regenerare metrica
- Sisteme grele de dedurizare ale apei cu regenerare cu ceas
Aceste sisteme pot fi complet automate sau niste modele de regenerare initate la comanda. Acestea au un timer care se porneste de unul singur la fiecare pas al procedurii de regenerare a apei. Aceasta regenerare este efectuata noaptea atunci cand folosirea apei este mai scazuta. In cadrul sistemelor grele de dedurizare ale apei, toate procedurile sunt efectuate in mod automat drept raspuns la cererea pentru apa tratata. Depozitul de sare trebuie sa fie suficient de mare pentru cat mai multe regenerari ale apei.
O mica cantitate de sodiu intra in apa din cadrul sistemului de dedurizare . Aceasta poate constitui o problema in cazul celor care sufera de hipertensiune sau de probleme la inima.