Vremea rece din timpul iernii poate crea diferite probleme masinilor, atat automobilelor mici cat si camioanelor. In acest sezon majoritatea soferilor se confrunta cu dificultati precum parbrize inghetate, volan si scaune foarte reci si temperaturi scazute in interiorul vehiculelor. Pentru toate aceste probleme exista o singura solutie: sistemele de incalzire stationara.

Una dintre cele mai cunoscute companii in domeniul fabricarii de sisteme de incalzire stationara este firma germana Webasto. Aceasta este unul dintre cei mai mari furnizori de echipamente si tehnologii auto din lume. Incalzitoarele Webasto ajuta la crearea unui mediu de lucru placut prin incalzirea cabinelor de camion si a compartimentelor de marfa. Aceste aparate au ca element central un incalzitor ce poate fi actionat prin temporizator sau prin conectarea unui senzor temperatura camion extern montat in locurile unde este necesara pastrarea unei temperaturi constante. O pompa speciala extrage combustibilul din rezervorul masinii si il directioneaza catre incalzitor. Aici, caldura generata de o bujie vaporizeaza combustibilul care se combina cu aerul introdus in camera de ardere.

La o anumita temperatura acest amestec se aprinde, iar caldura este folosita pentru a ridica temperatura lichidului de racire al autoturismului. Lichidul este la randul sau directionat catre transformatorul de caldura integrat in sistemul termic al camionului, care transmite caldura in cabina. Astfel, temperatura devine placuta, geamurile, luneta si parbrizul se incalzesc si se dezgheata, iar motorul se incinge la parametri optimi.

Pe langa obiectivul principal de incalzirea cabinei, un sistem de incalzire stationara are si alte beneficii. In primul rand, acest sistem previne reaparitia ghetii pe suprafetele de geam si formarea de abur. Astfel, vizibilitatea va fi tot timpul la parametri optimi. Un alt avantaj este preincalzirea motorului. Desi aceste aparate consuma combustibil, cantitatea este mica si se recupereaza prin consumul redus al unui motor deja incalzit. Astfel, consumul vehiculului este, de fapt, mai mic. In plus, motorul se va uza mai greu si va fi mai putin poluant, datorita faptului ca va fi deja incalzit in momentul pornirii. Un ultim beneficiu al sistemelor de incalzire il reprezinta functia de ventilare, ce poate fi utila in timpul verii.

Astfel, un sistem de incalzire stationara este o investitie binemeritata ce asigura confortul soferilor de camion pe timpul iernii si ii scuteste de operatiunile de dezghetare ale parbrizului si ale geamurilor. In plus, aceste sisteme reduc atat consumul de combustibil cat si uzura motorului.