fumatul

O buna parte din populatia lumii este fumatoare, fiind un viciu larg raspandit si in randul tinerilor. Totusi, fumatul reprezinta o dependenta biologica, iar oamenii au o multime de motive pentru care sunt legati de consumul de tigari. Prin combustia tutunului sunt eliberate diverse substante active, in special nicotina, care ajung astfel sa fie absorbite de organismul uman prin intermediul organelor interne. Efectul sigur al fumatului este tabagismul. Deoarece fumatul creeaza dependenta, incercarea de a intrerupe fumatul este dificila, ducand, de regula, la sevraj tabagic.

Insa, potrivit unui nou studiu din Statele Unite, se pare ca femeile supraponderale care sunt fumatoare au o perceptie mai slaba a gustului fata de dulciuri sau grasimi, in acest fel fiind determinate sa consume mai mult pentru a percepe gustul mai bine. Bineinteles, este cunoscuta deja ideea ca oamenii care renunta la fumat au o tendinta de ingrasare, dar acest lucru se intampla din cauza ca fostii fumatori incearca sa inlocuiasca actiunea de a fuma cu un alt obicei, iar acesta este de cele mai multe ori, un obicei alimentar.

Dar, oamenii de stiinta sustin ca fumatul este acela care ar putea accentua fenomenul de luare in greutate, in cazul in care unele femei au deja o predispozitie spre ingrasare sau obezitate.

Oamenii de stiinta au alcatuit un grup de femei cu varste cuprinse intre 21 si 41 de ani: fumatoare supraponderale, fumatoare cu greutate satisfacatoare, nefumatoare cu exces de greutate si nefumatoare de greutate normala. Acestea au mancat budinca avand continuturi diferite de grasimi si zahar, si li s-a cerut sa aprecieze cat sunt de dulci si cremoase, sa cuantifice placerea simtita cand au mancat deserturile, precum si dorinta de a lua si o alta portie.

Rezultatul a constat ca femeile supraponderale si fumatoare percep mai slab gustul, iar din acest motiv exista sansa de a mai cere o portie de mancare. Pe de alta parte, nu numai fumatul este cel care determina o tendinta de ingrasare, deoarece femeile fumatoare cu o greutate normala nu au prezentat o tendinta de ingrasare.