ortorexie

Cel mai recent trend in domeniul sanatatii si al nutritiei consta in urmarea unui stil de viata sanatos, ceea ce inseamna o combinatie intre o alimentatie sanatoasa si exercitii fizice. Insa, odata ce o persoana devine obsedata de o dieta sanatoasa, inseamna ca se ajunge la o tulburare de alimentatie. Ortorexia reprezinta o asemenea problema.

Institutul National de Sanatate Mintala defineste tulburarile alimentare ca si perturbari grave in comportamentul alimentar care pot conduce la rezultate psihologice grave si chiar si consecinte sociale.

Exista mai multe tipuri de tulburari alimentare:

Anorexie- caracterizata de perceptia constanta asupra excesului de greutate, cand in mod normal o persoana nu este. Persoanele care sufera de anorexie sunt, de obicei, foarte slabe.

Bulimie- episoade recurente si frecvente de a manca, urmate de varsaturi fortate, exces de utilizare a laxativelor sau infometare. Pacientii care sufera de bulimie au, de obicei, o greutate corporala normala.

Ortorexia insa, reprezinta o obsesie asupra alimentatiei sanatoase, fiind trecuta la categoria tulburarilor de alimentatie, cu toate ca nu este recunoscuta de comunitatea psihiatrica. Cei care sufera de aceasta tulburare sunt obsedati de consumul alimentelor bio si organice, acest aspect avand „puterea” de a le influenta intreg stilul de viata.

Efecte ortorexie

Efectele acestei tulburari sunt de ordin psihic, astfel ca cei care sufera de ortorexia ajung sa se simta izolati si chiar pot ajunge sa sufere de depresie sau OCD- tulburare obsesiv compulsiva. De asemenea, ortorexia poate da nastere perfectionismului.

In general, aceasta boala poate fi diagnosticata din timp printr-un test creat de catre nutritionistul Steven Bratman in anul 1996, cu ajutorul caruia se poate stabili daca o persoana isi doreste sa duca un stil de viata sanatos sau pur si simplu este obsedata de acest aspect.

Viata generala a pacientului care sufera de ortorexie devine dominata de eforturile de a rezista ispitelor culinare, auto-condamnare in cazul in care nu reuseste sa se abtina dar si laude atunci cand isi respecta cu succes regimul alimentar. Ortorexia incepe ca o incercare nevinovata de a manca mai sanatos, dupa care pacientii devin fixati pe calitatea si puritatea alimentelor consumate de ei. Nu este nimic in neregula atunci cand cineva decide sa manance sanatos, insa trebuie sa stie cand sa se opreasca: orice lucru consumat in exces poate fi nesanatos.