Cauzele majori ale obezitatii infantile sunt aceleai ca si in cazul adultilor – sedentarismul, prea multe ore petrecute in fata televizorului, de obicei de a servi gustari si bauturi racoritoare intre mese, precum si popularitatea si accesibilitatea alimentelor concetrate si procesate. in unele parti ale lumi, au luat deja fiinta centre medicale care ofera program de control al greutatii corporale a copiilor, ce presupun si participarea familiilor acestuia. Alimentatia si deprinderile legate de stilul de viata sunt probleme ce tin, in primul rand de familie iar copilul are nevoie de sprijinul familiei sale. Chiar si in cazul in care nici unul din ceilalti membri ai familiei nu are probleme cu greutatea corporala, acestia au totusi numai de castigat de pe urma insusiri unui mod mai sanatos de viata.

Aparitia marii majoritati a cazurilor de obezitate infantila ar putea fi prevenita, daca toti copii ar invata urmatoarele deprindeti – de astfel el;ementare – suficient de devreme , inainte sa capete acces liber la bucatarie si sa devina prizonieri televizorului sau ai omputerului.

-Sa serveasca trei mese pe zi la care sa consume din belsug cereale integrate, legume, zarzavaturi si fructe proaspete si sa nu guste nimci intre mese in afara de apa

-Sa bea suficienta apa

-Sa se joace cel putin una-doua ore in fiacre zi, de preferinta in aer liber, jocuri active

-Sa-si rezerve in fiecare zi un timp pentru citit si studiu. Ajutati-i sa petreaca acest timp in mod interesant si se vor simti putin mai atasati de televizor

-sa nu neglijeze odihnna. Multi copii sufera de oboseala cronica. Trimiteti-i la culcare suficient de devreme pentru ca dimineata sa se trezeasca singuri in timp util pentru a servi impreuna cu restul familiei un mic dejun consistent bazat pe cereale.