In pictura, termenul „pastel” reprezinta pasta alcatuita din pigment uscat colorat, peste care se adauga o cantitate foarte mica de rasina ce actioneaza ca un liant. Pastelurile vin intr-o varietate de forme si pot fi aplicate folosind diverse tehnici, pe diverse suprafete, inclusiv hartie si panza. Se pot produce foarte multe efecte si rezultate deosebite, calitate variind foarte mult de la brand la brand, dar de obicei este reflectata in pret.

Iata care sunt cele trei tipuri de pastel:

Pastelul uleios – este cel mai frecvent folosit datorita faptului ca este usor de aplicat si cremos ceea ce ofera libertate in a crea diverse efecte. De asemenea, acestea se gasesc intr-un numar foarte mare de nuante deoarece batoanele de pastel uscat  nu pot fi amestecate precum culorile de pictura.

Pastelul dur – batoanele din aceasta categorie sunt ideale pentru detalii de schita deoarece se pot trasa linii fine. De asemenea pot fi folosite cu incredere pentru un desen bine conturat.

Pastel cerat – dupa cum ii spune si denumirea, acesta este realizat din ceara.

Unul dintre avantajele tehnicii desenului in pastel consta in capacitatea de a produce picturi intr-un timp foarte scurt. Pastelurile pot produce diverse efecte fara un efort mare, in timp ce alte medii necesita mai mult timp si atentie pentru a ajunge la aceleasi rezultate. Secretul consta in a stapani destul de bine aceasta tehnica, iar pentru acest lucru este nevoie de practica si experienta.

Exista nenumarate moduri prin care poate fi aplicat pastelul uscat pe o suprafata, desigur exista metode foarte bune si metode gresite, de aceea, artistul ar trebui sa aleaga metoda potrivita pentru efectul dorit. Una dintre cele mai populare metode este amestecarea. Amestecul se produce atunci cand pastelurile sunt aplicate in straturi pe o suprafata. Iar amestecarea poate fi realizata pur si simplu folosind degetul, un disc de bumbac sau o bucata de hartie.

Tehnica desenului in pastel este foarte intalnita in randul artistilor portretisti, dar este exttrem de utila si pentru cei pasionati de pictarea peisajelor.

Desi nu este cunoscuta la fel de mult ca si alte tehnici, aceasta are numeroase calitati ce nu pot fi inlocuite.

Acestea fiind spuse, nu ne mai ramane decat sa va uram spor la treaba si sa va invitam in magazinul nostru cu materiale pictura  sa achizitionati materialele de care aveti nevoie. .