Tipuri de radar. Radarele pot fi clasificate in mai multe tipuri. Drept criteriu de clasificare poate fi ales:
– tipul de receptionare si transmitere,
– scopul utilizarii,
– banda frecventei cu care se opereaza,
– tipul semnalului emis (puls de unde continue – CW),
– tipul de polarizare.
Radare monostatice utilizeaza antene de transmisie si receptie comune sau alaturate, unde antena de receptionare (a radarelor) este in relatie cu antena de transmise. Cele mai multe sisteme radar utilizeaza o singura antena pentru ambele situatii – transmisie si receptie; semnalul receptionat trebuie sa vina inapoi in acelasi loc de unde a plecat pentru a fi receptionat. Acest fel de radar este radarul monostatic. Radarele meteorologice Doppler sunt monostatice.
Radarele bistatice au doua antene. Uneori stau una langa alta dar, uneori, transmitatorul si antena sa stau intr-un loc si receverul (receptorul) cu antena sa stau in alt loc. Intr-un astfel de radar, sistemul de transmitere are ca scop sa atinga un anumit punct de pe cer, acolo unde un nor sau o tinta este localizat(a). Semnalul din acest punct este imprastiat sau reradiat (reemis) in multe directii, cea mai mare parte fiind in general intoarsa pe aceeasi directie.
Astfel de sisteme de receptionare se numesc de asemeni sisteme pasive radar.
Radarele Doppler cu puls reprezinta sisteme radar avansate. Acestea utilizeaza efectul Doppler pentru a obtine informatii despre tinta, cum ar fi viteza tintelor si multitudinea lor.
Radarele meteorologice. Sunt utilizate in cercetarea atmosferei. In general, un radar masoara locatia unei tinte, referindu-se la distanta, azimut si inaltime. Deosebirea majora intre radarele meteorologice si celelalte radare se datoreaza tintelor. Tintele meteorologice sunt distribuite in spatiu si ocupa o factiune mare din rezolutia spatiala a celulelor observate de radar. Radarele meteorologice sunt radare cu puls dar cu capabilitati Dopller. Deci am putea sa le numim radare meteorologice Doppler cu puls(atorii). Radarele meteorologice pot functiona pe mai multe benzi de frecventa. Clasificarea poate fi realizata bazandu-ne pe benzile lor de frecventa.